Locul din România unde stratul de zăpadă a depășit 2,5 metri. Ninsorile fac ravagii în luna aprilie
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 10.04.2023 la 20:40
Actualizat pe 10.04.2023 la 20:40
Românii au așteptat cu sufletul la gură venirea primăverii, însă au avut parte de o surpriză neașteptată la începutul lunii aprilie. Ninsorile și-au făcut prezența în multe zone, iar dacă oamenii credeau că este un fenomen trecător, trebuie să afle că într-un loc din România, stratul de zăpadă a atins 2,5 metri înălțime.
- Locul din România acoperit de zăpadă
- A nins până stratul a ajung la 2,5 metri înălțime
După o iarnă cu temperaturi ridicate și mult soare, ninsorile au ajuns în România abia la mijlocul primăverii. În mod neașteptat, un loc din România a fost acoperit de zăpadă, chiar dacă ne aflăm la începutul lunii aprilie. Oamenii au fost șocați atunci când au văzut că stratul de zăpadă a ajuns la 2,5 metri, într-o perioadă în care gradele din termometre ar fi trebuit să fie mult mai ridicate.
Locul din România unde stratul de zăpadă a depășit 2,5 metri
Toată țara a fost afectată de ninsorile din ultima perioadă, însă zonele în care s-a simțit complet iarna au fost cele montane. Așadar, în zonele de munte, stratul de zăpadă a ajuns la nu mai puțin de 2,6 metri la Bâlea Lac, situat la peste 2.000 metri înâlțime în munții Făgăraș.
Acest strat imens de zăpadă a venit la pachet și cu un risc de avalanșă. Meteorologii au transmis un avertisment pentru oamenii care își propun să viziteze această zonă în perioada următoare. Zona unde riscul a crescut de la 0 la cinci este cea a munțilot Făgăraș, la peste 1.800 metri înălțime. Așadar, chiar dacă pare o perioadă potrivită pentru iubitorii de iarnă, oamenii trebuie să țină cont de recomandările meteorologilor.
”La peste 1.800 metri, zăpada va continua să se taseze uşor. În partea superioară se va menţine stratul instabil şi cu rezistenţă relativ redusă acumulat în ultima săptămână şi care depăşeşte pe alocuri 30 - 40 centimetri, mai ales pe versanţii nordici.
Acest strat este depus peste stratul mai vechi şi în mare parte îngheţat. În apropierea crestelor se întâlnesc cornişe, iar pe văi şi în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă.”, au tranmis meteorologii.
Zona care a fost închisă din această cauză
Ninsorile nu doar că provoacă momente neașteptate precum acesta, ci au și închis o zonă importantă din țară. Mai exact, este vorba despre Transfăgărășan, unde accesul este închis în zona Bâlea Lac și Bâlea Cascadă. Din acest motiv, turiștii pot să se deplaseze doar cu telecabina.
”Datorită greutăţii zăpezii recent depuse, pe pantele suficient de înclinate, aceasta va putea aluneca în mod spontan peste stratul vechi şi compactat, în special în jurul prânzului, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.”, au mai transmis specialiștii.