Locul din România unde un lac își schimbă culoarea în funcție de anotimp. A fost declarat arie protejată în anul 2000 / FOTO
Publicat pe 01.10.2023 la 19:43 Actualizat pe 01.10.2023 la 19:43
Țara noastră deține o mulțime de locuri inedite de care, cu siguranță, nu știai. Așa se întâmplă și în cazul unui lac din lume, ce se găsește într-un cunoscut oraș din nordul României, acolo unde se întâlnește un loc care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. Se știe că rezervația naturală a fost declarată arie protejată în 2000 și ocupă o suprafață de 0,50 hectare.
- Un lac din România își schimbă culoarea în funcție de anotimp
- Acesta a fost declarat arie protejată în anul 2000
Evident țara noastră are o mulțime de locuri și de peisaje unice, care cu siguranță merită văzute și pe care foarte puțini le cunosc. Ei bine, un astfel de loc este și Lacul albastru din Maramureș. Acesta este singurul din lume care își schimbă culoarea în funcție de anotimp.
Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp
Așadar, potrivit informațiilor celor care au vizitat în mai multe perioade din an acest loc, acest Lac Albastru este situat la o altitudine de aproximativ 530 de metri și se află în Munții Gutâi.
Mai mult decât atât, este singurul lac din Europa care s-a format prin prăbușirea unei galerii de mină în urmă cu mai bine de o sută de ani. Totodată, Lacul Albastru își schimbă culoarea, de la albastru-deschis la maro sau verde-smarald.
Această rezervație naturală a fost declarată arie protejată în 2000. Acest loc ocupă o suprafață de 0,50 hectare. În schimb, culoare este dată de conținutul apei, bogată în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină din apropierea lacului.
Cum arată Lacul Albastru în fiecare anotimp
În acest fel, va spunem că primăvara, Lacul Albastru are culoarea albastru deschis, în timp ce vara, când temperaturile cresc, lacul este de un albastru închis ori verde închis și uneori cu reflexe de smarald.
În schimb, toamna, Lacul Albastru ia culoarea verde închis și uneori maro. Astfel, se spune că aceste schimbări se datorează atât temperaturii apei, cât și poziției soarelui.