Lovitură de teatru în dosarul de crimă organizată al fostului șef „Doi ș-un sfert” și al milionarei Vanessa Youness
De Narcis Voica.
Publicat pe 02.12.2024 la 22:49
Actualizat pe 02.12.2024 la 22:49
La cinci ani de la arestările spectaculoase făcute în dosarul DIICOT, fostul șef al spionilor MAI și iubita milionară au obținut o nouă victorie: decizia dată în camera preliminară a fost anulată, iar mai multe probe au fost eliminate, deși inițial fuseseră acceptate.
- Dosarul chestorului Gelu Oltean o ia de la capăt
- A fost anulată decizia din camera preliminară
- Mai multe interceptări au fost eliminate
Chestorul Gelu Oltean, fostul șef al Direcției de Protecție Internă din cadrul MAI acuzat de DIICOT de trafic de droguri și de constituire a unui grup infracțional organizat, este tot mai aproape de achitare. Alături de iubita lui, milionara Vanessa Youness, precum și de un afacerist britanic, fostul șef „Doi ș-un sfert” era acuzat de fapte grave, însă infracțiunile sunt tot mai aproape de termenul de prescripție. Asta, în timp ce judecătorii au pasat de la unii la alții dosarul, ani la rând, iar zilele trecute au descoperit că trebuie dată o nouă hotărâre în cameră preliminară.
Decizia de începere a procesului penal a fost anulată după ce a fost schimbată încadrarea juridică a faptelor, așa că, la cinci ani de la arestările făcute în dosarul DIICOT, instanța trebuie să decidă, din nou, dacă procesul poate... începe din nou.
Fostul șef al spionilor din Ministerul de Interne și ceilalți doi inculpați au obținut, de altfel, și anularea unor probe din dosar. Mai exact, niște interceptări. „Admite în parte contestaţiile formulate de către inculpaţii Youness Amal-Vanessa Oltean Gelu Marin şi Lishman Thomas Ivor Mowbray, împotriva încheierii din data de 14.01.2022 pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului Dâmboviţa în dosarul nr. 1125/120/2020/a1. Desfiinţează în parte încheierea contestată, şi rejudecând. Exclude din ansamblu probelor administrate în cursul urmării penale, a procesului verbal de redare a convorbirilor interceptate din data de 22.01.2020, cu privire la convorbirile efectuate în data de 14.12.2019, orele 20:16 (filele 391-392, vol.II D.U.P.), precum şi a părţii de pe suportul magnetic pe care sunt stocate aceste convorbiri. În baza Deciziei nr. 22/2018 a Curţii Constituționale dispune înlăturarea fizică a probelor excluse, precum şi înlăturarea menţiunilor din rechizitoriu referitoare la probele excluse”, a decis instanța.
Afacerile șefului „Doi ș-un sfert”
Gelu Oltean, fostul şef al serviciului secret al Ministerului de Interne, iubita sa, Vanessa Youness, şi cetăţeanul britanic Thomas Ivor Mowbray Lishman sunt acuzaţi că au organizat şedinţe de şamanism, în cadrul cărora se consumau droguri de mare risc.
Iată ce spuneau procurorii DIICOT, cu privire la dosarul deschis în 2019:
„La data de 9 decembrie 2019 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul T.I.M.L. (Thomas Ivor Mowbray Lishman – n.r.), cetăţean britanic, urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y.A.-V. (Youness Amal – Vanessa, concubina lui Gelu Oltean – n.r.), prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-o locație ce urmează să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor.
Inculpatul își promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă aceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator.
Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior. În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise.
La data de 14.12.2019, a fost efectuată o percheziţie domiciliară pe raza localitatăţii Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar cu ocazia pătrunderii în imobilul percheziţionat au fost identificate spaţii de cazare în clădirea principală a clinicii unde se afla un număr de 42 de persoane printre care şi inculpaţii O. G. M. (Gelu Oltean – n.r.), T. I. M. L. şi Y. A.-V. În urma percheziţiei domiciliare au fost ridicate trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale ce conţin aceleaşi substanţe. La data de 15.12.2019, Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile”.
Citește și: Povestea cutremurătoare a unui șofer drogat care a ucis un pieton, pe zebră / Detalii exclusive