Ludovic Orban, anunț important ce vizează angajații și angajatorii. Ce sume de bani le va oferi statul: ”Am prevăzut un set de măsuri de susținere”

Ludovic Orban, anunț important ce vizează angajații și angajatorii. © Arhiva

Ludovic Orban a vorbit miercuri seara, în cadrul unei conferințe de presă, despre un nou set de măsuri ce vor veni în sprijinul angajaților și angajatorilor afectați de pandemia de coronavirus. 

Premierul României a vorbit public despre măsurile ce vor fi luate pentru a-i ajuta pe angajați și anagajatori, dar și despre un program european menit să ajute toate statele afectate de criza provocată de virusul ucigaș din China. Astfel, România va beneficia de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro.

„Am prevăzut un set de măsuri de susținere a angajaților și angajatorilor. În următoarea perioadă, pentru acele domenii în care se vor menține restricțiile după 1 iunie, vom continua plata șomajului tehnic. Pentru domeniile care își vor relua activitatea, șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă prin alocarea unui procent de bani de până la 41,5% pentru fiecare angajat care își reia activitatea în cadrul companiei care a lucrat”, a declarat Ludovic Orban.

De altfel, pentru a veni în sprijinul românilor care au rămas în această perioadă fără un loc de muncă, dar și pentru cei care s-au întors acum în țară, afectați de pandemia de coronavirus din statele europene, Orban susține faptul că firmele ce vor oferi acum locuri de muncă, vor beneficia de un ajutor financiar.

„Vom folosi mai multe măsuri dedicate diferitelor categorii de angajați, vom acorda un procent de până la 30% din salariu brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, pe o perioada de cel puțin 3 luni. O serie de cetățeni precum tinerii absolvenți, persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare, pentru aceste categorii vom dezolta instrumente de susținere a angajării lor mult mai generoase, susținând pentru o perioadă de timp mai lungă. Vor exista și condiții: după încetarea perioadei de plată a sumei din măsurile active, o perioadă de timp compania să mențină angajații”, a mai spus Orban.

Cât despre ajutorul european de care urmează să beneficieze și România, premierul a declarat faptul că deja a primit garanția că acest lucru se va întâmpla. 

”România are garanția că va beneficia de finanțare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare gândite de Guvern, care vin în sprijinul angajaților și angajatorilor prin program. Țările pot să acceseze sume importante de bani cu oferirea unor garantii. România trebuie să ofere o garanție de până la 400 de milioane de euro și va benficia, în funcție de mecanisumul de repartiție, de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro”, a mai spus premierul României.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro