Mai avem de așteptat până folosim moneda euro! România nu îndeplinește nicio condiție pentru a trece la moneda unică
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 02.06.2022 la 15:51
Actualizat pe 02.06.2022 la 15:51
Pentru a putea adopta moneda europeană, țara noastră trebuia să bifeze patru criterii importante, dar nu a reuşit să îndeplinească nici măcar unul.
- România nu trece la euro
- Mai avem de așteptat până folosim moneda euro
Raportul oficial transmite că legislația din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Așadar, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.
Astfel, pentru ca România să renunțe la leu, și să treacă la moneda unică europeană, deficitul bugetar nu trebuie să depășească 3% din PIB, datoria publică ar trebui să se limiteze la mai puțin de 60% din PIB, iar inflația nu ar trebui să depășească cu 1,5% media celor mai performante țări din zona euro.
La începutul acestui an, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, declara că anul 2029 este „o ţintă viabilă” pentru aderarea la euro. Termenele anterioare, asumate în mod oficial de Guvern, fuseseră 2024, respectiv 2019.
Toate țările membre UE și-au asumat obligația să adopte moneda euro, cu excepția Danemarcei, care dispune de o „clauză de neparticipare” în tratatele UE și care este scutită de obligația de a adopta moneda euro
Vecinii bulgari vor trece la euro din 1 ianuarie 2024, iar Croația a anunțat că este pregătită să adere la zona euro în 2023.