Mâncarea din viitor ar putea fi preparată la imprimante 3D! Invenția revoluționară a unor români „Friptura de la bunica și prăjitura de la mama, devin nostalgie.”
Publicat pe 29.08.2020 la 22:54 Actualizat pe 29.08.2020 la 22:54
O invenție incredibilă a unor oameni de știință români ar putea revoluționa felul în care mâncăm. Mai precis, alimentele așa cum le știm noi, în ziua de astăzi, ar putea deveni istorie. O firmă românească dorește ca în 2024, imprimanta 3D pentru mâncare să fie disponibilă pe piață!
- Invenție incredibilă a unor români.
- Mâncarea, așa cum o știm noi astăzi, ar putea deveni istorie.
O firmă românească are ambiții mari pentru următorii patru ani. Automatul cu sendvișuri și prăjituri s-ar putea transforma în imprimanta 3D cu sendvișuri și prăjituri. Cum?
A explicat chiar Mădălina Ilie, fondatoarea start-up-ului Manna Foods Solutions, pentru Libertatea.
Inițiatoarea proiectului a fost fascinată de mâncare și de modul său de preparare, încă de mic copil.
„Copil fiind, eram ca o sugativă de informație și îmi plăcea foarte mult domeniul. Făceam tot felul de lucruri cu el și mică fiind, am învățat multe, de la materia primă până la vânzarea produselor către client. Și am zis că ce fac azi e un tribut al acelei perioade. Cred că mi-a rămas în subconștient, undeva mi s-a conturat dorința de a revoluționa această industrie”, povestește spune Mădălina.
Domeniul ei de interes poartă numele de „food exploration” și se referă la extinderea noțiunii de alimentație, schimbarea felului în care ne raportăm la propria farfurie. La faptul că sendvișul pentru școală nu va mai fi pregătit de mama dimineața, ci printat în trei minute pe holul școlii, de exemplu.
Pare SF, dar Mădălina ne asigură că este doar începutul!
În urmă cu doi ani, când au avut ideea de a crea proiectul Reebo, adică roboțelul care-ți imprimă mâncarea sub ochii tăi, au explorat piața de până atunci. Există alte imprimante 3D în lume, dar au toate cam aceleași probleme: puține capete de depunere a materialului alimentar și capacitate redusă a cartușelor.
„Această imprimantă Reebo este o imprimantă alimentară 3D, concepută să funcționeze în sistem vending machine (automat de mâncare, n.red.). Există un meniu, există zona unde plătești produsul și aștepți produsul până la trei minute să-ți fie livrat. Pe partea de prototip experimental, la ce avem acum, servește prăjituri și sendvișuri, dar se pot extinde produsele. Înseamnă foarte multe opțiuni de gusturi. Adică în loc să am doar ciocolată și vanilie, pot să am ciocolată, vanilie, căpșuni, frișcă și caramel. Putem să satisfacem o gamă largă de gusturi”, a mai explicat fondatoarea companiei.
„Practic alegi produsul, gusturile, poți alege chiar și numărul de calorii și gata! Mâncarea va fi fără conservanți, fiindcă vor fi doar alimente proaspete, ne asigură antreprenoarea: “Sunt produse 100% naturale, pentru că noi folosim ingrediente naturale: carne, legume, fructe. Partea bună este că nu au nevoie de conservanți, sunt pe perioade de valabilitate scurtă toate pastele concepute, iar interiorul echipamentului este mediu controlat, rece. Echipamentul este prevăzut cu lămpi UV, acestea împiedică formarea de microorganisme și bacterii.”, a continuat aceasta.
În plus, produsul finit nu are nevoie de coacere ulterioară, așa cum se întâmplă la alte imprimante inventate în lume.
Mădălina speră ca până în anul 2024, invenția să fie disponibilă pe piață, iar oamenii deschiși la noi posibilități. În fond, tehnologia este într-o permanentă evoluție.
„Stilul alimentar pe care noi îl vedem astăzi, friptura de la bunica și minunata prăjitură de la mama și așa mai departe, toate vor fi niște produse care rămân undeva, devin nostalgie. Se va merge foarte mult pe eficiență, pe rapiditate. Mașinăriile și toată evoluția tehnologică duc în acest sens. Mașinile au abilitatea de a livra rapid bunurile”, a clarificat Mădălina, pentru cei sceptici.
CITEȘTE ȘI: Aparatul care fură bani din bancomate! Invenția unui bărbat din Hunedoara i-a bulversat pe polițiști