„Marea cere un om”. Cele mai periculoase locuri de scăldat din litoralul românesc
Publicat pe 21.06.2022 la 12:44 Actualizat pe 21.06.2022 la 12:44
Litoralul românesc, de la nord și până la sud, are cele mai periculoase zone de scăldat. Salvamarii din România atrag atenția asupra oamenilor care au de respectat indicațiile lor. Ei atenționează înotătorii să renunțe imediat la actele de teribilism care le pot fi extrem de fatale.
- Care sunt cele mai periculoase locuri de scăldat de pe litoralul românesc
- Iată ce spun salvamarii din România
„Marea cere un om”. Care sunt cele mai periculoase locuri de scăldat de pe litoralul românesc
Curenții marini, gropile sau digurile sunt principalele pericole semnalate de salvamarii din litoralul din România al Mării Negre. Fiecare stațiune din țară are zone în care înotul este extrem de periculos. În aceste locuri s-au înregistrat multe victime, mai ales turiști.
Chiar dacă apa mării pare liniștită, ea este extrem de periculoasă și nu trebuie să o comparăm cu un lac sau o piscină. Prima regulă spusă de salvamari care ar trebuie respectată de toată lumea este aceea că trebuie să respecte indicațiile salvamarilor aflați pe plajă. Steagurile arborate de salvamari ne arată clar dacă putem intra în apă sau dacă ne putem pune viața în pericol, aventurându-ne în valurile mării. Steagul roșu cu galben arată faptul că plaja este supravegheată de salvamari. Steagul galben reprezintă faptul că scăldatul este doar pentru cei experimentați. Steagul roșu arată clar că scăldatul este interzis.
Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Constanța și Mamaia, spune că „apa este un mediu periculos, chiar dacă marea este liniştită sau agitată. În momentul în care ai intrat în apă, este un mediu periculos”.
Cele mai periculoase locuri de înot de pe litoralul românesc
Unul dintre cele mai periculoase locuri de scăldat de pe litoralul românesc este în Mangalia, în zona cuprinsă între digul de nord şi digul de sud. Pentru adevarul.ro, Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, a declarat că atunci „când începe să huruie marea e jale. Se aude un sunet sinistru şi toată lumea spune că marea cere un om. Atunci nu există să nu se întâmple o nenorocire. Huruitul acesta se aude întotdeauna în august – septembrie. Sunt patru furtuni vara, de intensitate foarte mare”.
Locurile cele mai periculoase de înotat sunt în Olimp, iar locurile cu probleme create de curenţii marini sunt la Alpin-Davos şi în zona 2 (de la gardul vilei prezidenţiale până la Meduza). De asemenea, în Neptun, turiştii trebuie să aibă mare atenție atunci când înoată „la Steaguri”, deoarece aici se creează gropi în apă.
Jupiter are în prezent modificată structura fundului mării. În Costineşti, zona digurilor este cea mai periculoasă pentru scăldat şi o porţiune din dreptul restaurantului Marea Neagră, asta pentru că aici este o limbă de nisip ce-i face pe turişti să creadă că sunt în siguranţă în apa mică. Totuși, curenţii îi pot trage imediat pe turiști în apele adânci. Și în Eforie există mai multe zone extrem de periculoase, mai ales zona Belona-Port, la sud de Belona (un punct negru din cauza unei gropi în mare), Roxy-nudişti, debarcader şi zona Acapulco. Curenţii marini de aici sunt aceia care pun viaţa turiştilor în pericol.