Masca de protecție nu mai este obligatorie nici în spații închise! Anunțul oficial făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Publicat pe 08.03.2022 la 15:50 Actualizat pe 08.03.2022 la 16:06
Restricțiile impuse împotriva răspândirii COVID-19 au fost ridicate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că autoritățile au renunțat la măsurile restrictive. Astfel, masca de protecție în interior și exterior nu mai e obligatorie începând de miercuri, 9 martie.
- Alexandru Rafila anunță ridicarea tuturor restricțiilor.
- Masca de protecție nu mai este obligatorie nici în interior.
Starea de alertă va fi ridicată începând de mâine, 9 martie, iar toate restricțiile vor dispărea, potrivit anunțului făcut de ministrul Sănătății. Alexandru Rafila a precizat că masca de protecție nu va mai fi obligatorie nici în spații închise, nici în aer liber.
Masca de protecție nu mai este obligatorie nici în spații închise
Oficialul a subliniat că restricțiile se transformă de acum încolo în ”recomandări”, dar oamenii nu mai sunt obligați să poarte măști sau să respecte celelalte măsuri impuse anterior împotriva răspândirii coronavirusului.
Ce restricții dispar de miercuri
- Purtarea măștii de protecție în exterior și interior nu va mai fi obligatorie
- Nu vor mai exista limite privind accesul în anumite spații publice și nu vor mai exista limite în privința orarului
- În cazul călătoriilor, certificatul PLF nu va mai fi solicitat
- La intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic Covid și nici un test Covid negativ
Recomandările Ministerului Sănătății
- Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi.
- Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior
- Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic
- Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic
- La persoanele care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral.
Ministrul Sănătății a precizat că în cazul cursurilor online, revenirea la normal se poate face în mod treptat, în funcție de dorința unităților de învățământ.