6 sfaturi de cumpărare pentru o mașină nouă sau second-hand
Publicat pe 30.07.2019 la 14:19 Actualizat pe 30.07.2019 la 14:22
Achiziționarea unei mașini poate fi o decizie dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni din piața auto. Dacă nu ești hotărât asupra unui model anume, vei avea nevoie de ajutor pentru a stabili ce automobil se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Cu cât restrângi mai mult lista de posibilități, cu atât vei fi mai aproape de alegerea potrivită. Am ales pentru tine 6 sfaturi de cumpărare valabile atât pentru mașinile noi, cât și pentru modelele second-hand.
Achiziționarea unei mașini poate fi o decizie dificilă, având în vedere multitudinea de opțiuni din piața auto. Dacă nu ești hotărât asupra unui model anume, vei avea nevoie de ajutor pentru a stabili ce automobil se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Cu cât restrângi mai mult lista de posibilități, cu atât vei fi mai aproape de alegerea potrivită. Am ales pentru tine 6 sfaturi de cumpărare valabile atât pentru mașinile noi, cât și pentru modelele second-hand.
Stabilește un buget
Bugetul alocat este punctul de la care pornești pe drumul către noua ta mașină. De cele mai multe ori, suma inițială pe care îți propui să o cheltui pe o mașină este mai mică decât costul real. Asta pentru că pornești căutările de la un model mai ieftin, iar pe măsură ce sondezi piața găsești variante mai scumpe, dar cu un raport preț-calitate superior. Dacă ai niște bani economisiți cu această destinație, există soluții de finanțare pentru completarea sumei necesare. Dacă te încadrezi în criteriile programului guvernamental „Prima mașină”, poți încerca această soluție. De asemenea, toate băncile din piață dispun de oferte de împrumuturi pentru autoturisme, iar dealerii au propriile lor variante de finanțare. Dacă simți că ai găsit un chilipir și există riscul ca în câteva zile să-l pierzi în favoarea altui cumpărător din cauza unei diferențe de bani care îți lipsesc, soluția poate fi un credit nebancar pe care îl poți obține în cel mai scurt timp.
Alege modelul, clasa sau motorizarea
După ce ai stabilit cât ești pregătit să investești pentru o mașină nouă sau second-hand, gândește-te ce clasă de mașină și ce motorizare s-ar potrivi cel mai bine pentru nevoile tale. Ia în calcul unde vei circula cel mai mult (urban sau extern), numărul de persoane (sport, de familie, SUV) și numărul aproximativ de kilometri pe care îl parcurgi lunar sau anual. Pornind de la aceste date, vei ști dacă ai nevoie de un motor diesel, pe benzină, cu GPL, hibrid sau electric.
Caută piața potrivită
Atât pentru automobilele noi, cât și pentru cele second-hand există oferte diferite în piața auto. Dacă pentru mașinile uzate este cunoscut faptul că piețele externe oferă mai multă încredere datorită rulării în condiții mult mai bune de infrastructură, acest lucru este valabil și pentru mașinile noi. Dacă ți se oferă garanție europeană, poți achiziționa o mașină din orice țară a comunității, cu condiția ca diferența de preț să acopere cheltuielile de transport și cazare pentru o astfel de călătorie. Așadar, verifică mai multe reprezentanțe auto, parcuri second-hand sau anunțuri individuale de vânzare a modelului care te interesează și alege varianta cea mai avantajoasă, indiferent de distanța la care se află.
Compară cheltuielile de întreținere
Există mașini cu preț de achiziție scăzut, dar scumpe la întreținere (revizii, piese de schimb, taxe) și viceversa. Întreabă-ți prietenii și cunoscuții care conduc deja modelul mașinii pe care o vrei sau informează-te din mediul online cu privire la aceste costuri. Cumpărarea unei mașini este pasul cel mai simplu, trebuie să te asiguri că poți să o și întreții.
Solicită un test drive
Dincolo de reclame și recomandări, trebuie să verifici și cum te simți la volanul mașinii care îți place din exterior. Un șofer experimentat are nevoie de puțini kilometri pentru a verifica fiabilitatea unei mașini. Dacă simți că nu te pricepi foarte mult, roagă un specialist să te însoțească. La finalul testului ar trebui să știi dacă e alegerea potrivită sau mai ai de căutat.
Negociază
Negocierea nu este valabilă doar în cazul achiziționării unui vehicul second-hand. Dacă dispui de o sumă apropiată de valoarea mașinii noi, poți încerca să negociezi cu agentul de vânzări pentru a obține o reducere de preț, o dotare superioară fără costuri suplimentare sau alte avantaje financiare. În cazul cumpărării unei mașini second-hand, asigură-te că scazi din prețul inițial toate investițiile care se impun.
Cea mai mare dilemă pe care o au cumpărătorii este dacă aleg o mașină nouă, cu cheltuieli mai mici de întreținere, dar dotări mai puține, sau una second-hand cu dotări premium, dar cu riscul unor costuri periodice superioare. Timpul alocat documentării și analizării celor mai bune oferte din piață te poate aduce mai aproape de automobilul ce se pliază perfect pe nevoile tale.