Măștile FFP2 sau medicale, obligatorii în spaţii publice. Cele textile au fost interzise
Publicat pe 05.01.2022 la 10:48 Actualizat pe 05.01.2022 la 11:05
Azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat noi restricții în lupta cu valul 5 al pandemiei de COVID-19. Astfel, în spațiile publice vor putea fi purtate doar măști FFP2 și medicale, iar cele textile au fost interzise. Ce alte restricții au impus autoritățile!
- Masca FFP2 și cea medicală, obligatorii în spațiile publice.
- Ce alte masuri au fost adoptate de autorități
În ședița de miercuri dimineața, CNSU a decis prelungirea stării de alertă și modificarea măsurilor luate pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. Printre noile măsuri se numără interzicerea măștilor de protecție textile, acum fiind obligatorie purtarea măștilor FFP 2 și a celor chirugicale în spațiile publice aglomerate. Noile măsuri vor intra în vigoare sâmbătă, 8 ianuarie 2022, dacă vor fi adoptate de Guvern.
Măștile FFP2 sau cele medicale, obligatorii în spaţii publice
Pentru a preveni afectarea activității autorităților sau a operatorilor economici importanți s-au dispus măsuri suplimentare care vizează testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea, dar și utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.
Astfel, CNSU a decis obligativitatea purtării măștii de protecție doar de tip medical sau masca FFP2, care să acopere gura sau nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. De la această măsură ar urma să fie exceptate următoarele categorii de persoane:
- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
- persoanele care sunt singure în birou;
- prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între; persoanereprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
- persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante; (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive;
Alte restricții impuse de autorități
În continuare, vor exista limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00.
Dacă incidență este sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. Când incidența este mai mare de 1 la mie, capacitatea permisă va fi de maximum 30%.
În ceea ce privește concertele și festivalurile în aer liber, autoritățile au decis că acestea se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.