Medicii din România, semnal de alarmă! Ce este astmul furtunilor, apărut din cauza schimbărilor climatice și care sunt simptomele acestei afecțiuni
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.07.2023 la 13:57
Actualizat pe 18.07.2023 la 13:57
Potrivit specialiștilor, astmul de furtună este asociat cu apariția furtunilor și cu niveluri ridicate de polen. Astmul de furtună poate pune viața în pericol și poate afecta persoanele care nu au fost niciodată diagnosticate cu astm. Ce spun medicii din România.
- Cine face astm de furtună?
- Care sunt simptomele astmului de furtună?
Medicii din România trag un semnal de alarmă și avertizează în privința unui nou tip de astm, apărut din cauza schimbărilor climatice. Este vorba despre astmul furtunilor, care se referă la episoade de simptome de astm bronșic care apar atunci când nivelurile ridicate de polen sunt combinate cu furtunile. Cadrele medicale spun că rinitele alergice pot fi cu ușurință confundate de multe ori cu răcelile.
Ce este astmul furtunilor, apărut din cauza schimbărilor climatice
Astmul furtunilor se formează atunci când boabele de polen sunt atrase în nori pe măsură ce se formează o furtună. Boabele de polen absorb apa, se umflă și se deschid. Sunt eliberate particule care conțin alergeni de polen. Vântul poate împinge aceste particule mici până la nivelul solului, unde pot fi respirate în plămâni.
Astmul de furtună afectează, de obicei, oamenii, înainte de începerea ploii, atunci când bate vântul. Chiar și persoanele care nu au avut niciodată astm bronșic înainte pot avea astm de furtună.
Cine face astm de furtună?
Riscul de astm de furtună este cel mai mare la adulții care sunt sensibili la polen și au febra fânului sezonier. Astmul de furtună poate apărea la oamenii de orice vârstă.
Care sunt simptomele astmului de furtună?
Dacă ai astm de furtună, este posibil să manifești unul sau mai multe dintre aceste simptome:
- dificultăți de respirație;
- senzație de strângere în piept;
- șuierat când respiri;
- tuse persistentă;
Simptomele astmului cu furtună se pot agrava foarte repede. Dacă respirația devine dificilă, apelează de urgență la un medic.
Citește și: Copiii cu astm trebuie vaccinați anti-COVID în mod prioritar. Ce s-a aflat în urma unui studiu științific