Medicul acuzat de trafic de embrioni umani a scăpat definitiv / „Fapta s-a prescris”
De Narcis Voica.
Publicat pe 22.09.2023 la 23:40
Actualizat pe 22.09.2023 la 23:40
La aproape un deceniu de la condamnările definitive din celebrul dosar Sabyc, unul dintre medicii acuzați de trafic de embrioni umani a obținut anularea pedepsei, pe motiv să faptele comise s-au precris.
- Doi dintre medicii condamnați în dosarul Sabyc au cerut anularea pedepselor
- Judecătorii i-au respins cererea lui Harry Mironescu
- Au admis-o, în schimb, pe cea a lui Yair Miron, precizând că fapta s-a prescris
„Respinge, ca neîntemeiată, contestaţia la executare formulată de contesatorul Mironescu Harry. Obligă pe contestatorul Mironescu Harry la plata sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Admite contestația, formulată de Miron Yair, contra executării Sentinţei penale nr. 976 din 14.11.2012, pronunţată de Tribunalul București, rămasă definitivă prin decizia penală nr.2848/21.10.2014, a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Constată prescrisă pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 976 din 14.11.2012, pronunţată de Tribunalul București, rămasă definitivă prin decizia penală nr.2848/21.10.2014, a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.
Dispune retragerea formelor de executare a pedespei, emise în baza Sentinţei penale nr. 976 din 14.11.2012, pronunţată de Tribunalul București, rămasă definitivă prin decizia penală nr.2848/21.10.2014, a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Cheltuielile judiciare avansate în vederea soluționării cererii formualte de Miron Yair rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare”, a decis instanța.
Potrivit DIICOT, Harry Mironescu, în calitate de medic specialist ginecolog şi conducător "de facto" al clinicii Sabyc din Capitală, "a pus bazele unei activităţi infracţionale în scopul obţinerii de sume consistente de bani, prin încălcarea prevederilor legale care reglementează procedura prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic".
„În realizarea activităţii infracţionale, Harry a beneficiat de sprijinul nemijlocit al fiului său, Yair Miron, în calitate de asociat unic al clinicii private, precum şi de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialişti în aplicarea tehnicilor de reproducere asistată, numiţii L. Natan, Z. Genia, precum şi cu alte persoane.
Grupul infracţional astfel constituit avea drept scop pe de o parte identificarea unor cupluri, din străinătate, dornice de a fi beneficiarele tehnicii de reproducere umană asistată din cauza dificultăţilor de a procrea pe cale naturală, iar pe de alta parte racolarea unor persoane de origine română, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani care, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 800 şi 1.000 lei, consimţeau să doneze ovocitele necesare realizării tehnicii de fertilizare in vitro şi, implicit, să se supuna procedurii medicale ce implică stimularea ovariană pe cale artificială şi recoltarea ovocitelor", explica DIICOT.