Medicul Tudor Ciuhodaru, trage un semnal de alarmă: ”Trebuie să trecem la testarea largă a populației„
Publicat pe 21.03.2020 la 16:03 Actualizat pe 21.03.2020 la 16:03
Medicul Tudor Ciuhodaru, trage un semnal de alarmă în contextul pandemiei de coronavirus. Cadrul medical le cere autorităților să treacă la planul B, pentru a stopa răspânidrea virusului ucigaș.
Medicul Tudor Ciuhodaru, trage un semnal de alarmă în contextul pandemiei de coronavirus. Cadrul medical le cere autorităților să treacă la planul B, pentru a stopa răspânidrea virusului ucigaș.
Tudor Ciuhodaru a explicat că trecerea la planul B ar putea face diferența în aceste momente. Acest plan B însemnând testarea rapidă a populație, astfel numărul celor infectați putând fi diminuat. Ba mai mult, bolnavii ar putea fi tratați la timp, ca starea lor de sănătate să nu se agraveze.
„Suntem în plin război pentru păstrarea sănătății. E nevoie urgent de un plan B. Trebuie să trecem la testarea largă a populației. Testele rapide pot face difereța. #Testați, testați, testați.( și izolați!). Și asta până nu e prea târziu. În doar 3 zile am ajuns în scenariul 3 iar cazurile de la ATI au trecut de 15 în doar 1 săptămână. Acum e singura opțiune sănătoasă. Nimic nu e mai simplu ca asta! Ce mai așteptați?! Alo, Guvernul, ne aude cineva?!
Testele rapide pot face diferența. Motivele sunt clare:
1. Nici un infectat (simptomatic sau nu) nu va scăpa nedetectat.
2. Putem folosi experiența altora. Sunt autorizate în UE, SUA, folosite cu succes în China iar UK cumpără sute de mii. Biomerica distribuie deja aceste teste în Europa. Asta face UK acum! Cu sutele de mii! Soluția sănătoasă e la un avion distanță
3. !!! Pot fi făcute în Romania 1000000 pe zi (nu doar cel mult câteva sute ca la PCR cu multe fals negative), nimeni nu va scăpa nedectectat- până în aprilie avem evidența exactă și golim și carantinele.
4. România nu are și nu va avea niciodată capacitatea de a face PCR la toți cei care au nevoie.
5. Soluția sănătoasă e la un avion distanță! Activați ambasadele și reprezentanțele României. Fac din nou apel către ministerul sanatatii, comandați acum testele rapide serologice. Biomerica distribuie deja aceste teste în Europa. Asta face UK acum!
Vreau ca măcar acum (de peste 2 luni trag semnale de alarmă dar nu aude nimeni) toate personele suspecte (așa cum recomandă clar OMS!!!) sau expuse să beneficieze de acest test.
Propun (din nou!) introducerea urgentă a unui Program național de testare largă a populației și ca acest proiect să demareze rapid la Iași. Eu zic că se poate! E ca la resuscitare. Aplici un ABC!”, a spus medical pe pagina sa de Facebook.
Acesta a ținut să precizeze și câteva avantaje dacă planul B va fi pus în aplicare.
”A. Sunt 10 avantaje evidente:
!!! Pot fi făcute în Romania 1000000 pe zi (nu doar cel mult câteva sute ca la PCR cu multe fals negative), nimeni nu va scăpa nedectat- până în aprilie avem evidența exactă și golim și carantinele (Dacă la cei din carantină apar IgG mai sunt ținuti 7 zile și scoși din carantină, sunt vindecați și nu mai transmit virusul)
1. Ușor de efectuat (ca un test de sarcină).
2. E nevoie doar de o picătură de sânge (recolatată din deget ca la glicemie).
3. Rapid – durează doar 15 minute
4. Ușor de interpretat (vizual, intuitiv).
5. Se pot utiliza oriunde (!!!nu trebuie marele centru /spital privat?!)- spitale, vamă (! Atenție la șoferii pe coridorul verde), ,,drive thru” (din mașină, ca în Corea aeroporturi, gări, salvare, SMURD, prespital, în triaje, UPU, medici de familie, ! clinici mobile) în toate orașele și comunele din țară.
6. Nu presupune aparate speciale sau personal specializat (poți instrui studenți, rezidenți, polițiști, jandarmi, administrația locală, personal din hipermarket)
7. Niciun suspect nu va scăpa nedetectat. Orice suspect face testul azi, peste 10-12 zile și peste 21 de zile și nimeni nu va scăpa nedetectat. Nimic nu e mai simplu ca asta!
8. Poți lua imediat măsuri stricte (pe principiul testează-izolează) pe care îi responsabilizezi și îi duci în carantină strictă în spital) înainte ca focarele să devină prea mari.
9. (!) Precizează și stadiul bolii (acut sau vindecat) sau recrudescența.
10. E ieftin și fiabil. La PCR trebuie 3 detectări făcute, 2 din spută și 1 din fecale, poti să nu nimerești bine perioada sau ai mari erori la recoltare (din nas, găt). Durează multe ore, presupune personal specializat și spitale, e scump și necesită aparate speciale. România nu are și nu va avea niciodată capacitatea de a face astfel de teste”, a declarat cadrul emdical în mediul online.
Tudor Ciuhodaru a precizat și ce presupune această testare la scară largă.
”B. Testarea largă presupune ca:
1. În prima fază se poate testa măcar o persoana din fiecare familie (persoana cea mai expusă-de exemplu parintele care merge la muncă sau iese la cumpărături), toți cei care vin acum în țară, cei aflați acum în izolare, orice pacient ajuns la spital și personalul medical (ca să nu ajungem să transmitem boala-ca la spitalul ,,prof.univ.dr.Dimitrie Gerota”, polițiștii, vameșii, cei din hipermarket și vârstnicii și grupele de risc.
2.. Statul Roman ar putea cere tuturor firmelor și cetățenilor să vireze acum cei 2% din impozitul pe profit/venit pentru achizionarea testelor iar până la intrarea banilor în cont se poate face un împrumut cu dobandă "0" care să fie plătit din banii donați. Nimeni nu dă niciun leu din buzunar și mai și supraviețuim pe deasupra. Mulțumesc domnului Eduard Sersea pentru soluția sănătoasă.
3.. În plus fiecare primărie ar putea cumpăra teste din banii încasați tot de la cetateni. Se pot adăuga ONG-urile care dispun de fonduri și firmele/cetățenii care pot sponsoriza fără niciun beneficiu sau pe baza unor facilități fiscal”, a mai precizat medical.
Iar la final, acesta a ținut să sublinieze că alte state deja au adoptat acest plan și le este din ce în ce mai bine.
”C.Rețineți:
1. Testele rapide au fost deja utilizate cu succes și eficient în China pentru combaterea infecției cu coronarivius și sunt accesibile la nivel mondial (lansate de BioMedomics).
2. Sunt aprobate acum și în SUA de cea mai dură agenție de control a medicamentelor (FDA) și în UE.
3. Boris Johnson a anunțat ieri că UK va achiziționa sute de mii de teste de acest tip pentru că ele vor schimba regulile jocului în combaterea pandemiei.
4. Descoperirea unui vaccin care să poată fi distribuit în toată lumea în 18 luni ar fi cu adevărat o realizare istorică-Ana María Henao-Restrepo-team leader al Inițiativei pentru Cercetare în domeniul Vaccinurilor în cadrul programului de urgențe medicale al Organizației Mondiale a Sănătății. OMS va recomanda un astfel de vaccin DOAR după ce va fi considerat sigur, în urma testelor efectuate atât pe oameni, cât și pe animale.
5. Sunt tot mai mulți tineri afectați.
6. Datele din multe țări arată clar că persoanele sub 50 de ani reprezintă o proporție semnificativă a pacienților care necesită spitalizare- o spune chiar Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.
7. Pandemia NU se tratează ca o boală obișnuită. E nevoie urgent de un plan B. Cine aduce testele rapide va câștiga lupta, cine nu va scormoni doar și va ajunge ca în Italia.
Testarea largă a populației e soluția sănătoasă. Pe scurt, ca la resuscitare ABC: Vă rog să mă susțineți în acest demers. Și nu uitați că noi, doar împreună, facem România bine”, a încheiat medical Tudor Ciuhodaru.