Medicul Virgil Musta propune măsuri pentru începerea şcolilor: “Să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală”
Publicat pe 17.08.2020 la 12:18 Actualizat pe 17.08.2020 la 12:18
Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, a analizat evoluţia infecţiei de coronavirus în ţara noastră şi a oferit o serie de măsuri care ar putea permite întoarcerea fizică a elevilor la şcoală. Medicul spune că aceste măsuri trebuie “strict asumate și respectate”.
- Medicul Virgil Musta spune ce măsuri pot permite începerea anului şcolar.
- Măsurile trebuie strict asumate şi respectate de părinţi, elevi şi profesori.
Virgil Musta a analizat evoluţia coronavirusului în ţara noastră şi este de părere că şcolile pot fi deschise doar dacă nu se va înregistra o explozie de cazuri noi. Medicul a postat pe Facebook că, în urma unui studiu, s-a descoperit că, din 70.000 de persoane infectate, 1,3% au fost copii şi doar 30% au necesitat internare. Acesta a mai declarat:
Astfel, medicul spune că măsurile necesare pentru desfăşurarea cursurilor sunt următoarele:
1. Părinţii trebuie să fie vigilenţi. Aceştia trebuie să depisteze dacă elevul prezintă simptome îngrijorătoare şi să decidă netrimiterea copilului la şcoală. În ajutorul părinţilor trebuie să existe un ghid clar de instrucţiuni, dar şi un medic de familie.
2. Copiii vulnerabili şi predispuşi la forme grave, cum ar fi cei cu probleme de sănătate precum diabet zaharat, obezitate, malformaţii congenitale etc. nu ar trebui să meargă fizic la şcoală, ci să urmeze cursuri online.
3. Elevii care au contact direct cu persoane vulnerabile din familie, cărora le-ar putea transmite virusul(bătrâni, diabetici, cartiaci etc.), ar trebui să urmeze cursurile tot online. Iar dacă vor merge fizic la şcoală, să le fie redus contactul cu persoanele respective.
4. În funcţie de vârstă, copiii trebuie educaţi de către părinţi şi profesori, în aşa fel încât să conştientizeze necesitatea respectării măsurilor de protecţie, dar şi care sunt simptomele îmbolnăvirii.
5. Părinţii trebuie să ţină sub supraveghere copiii şi în timpul liber, pentru ca aceştia să evite locurile aglomerate, să respecte igiena şi purtarea măştii de protecţie.
6. Şcolile sunt responsabile de organizarea activităţilor în aşa fel încât să se evite riscul răspândirii virusului, de exemplu, orele de sport nu trebuie ținute în săli de sport mici și neaerisite .
7. Este necesară evitarea supraaglomerării claselor, orele să se realizeze atât fizic, cât şi online, prin rotaţia elevilor. Grupele trebuie să se menţină în aceeaşi structură.
8. Şcolile trebuie să dezinfecteze zilnic clasele şi să asigure posibilitatea copiilor de a se spăla pe mâini.