Mesajul emoţionant al unei mame, după ce fiul ei a luat Bacalaureatul cu 6,53. Ce se ascunde în spatele poveştii
Publicat pe 11.07.2018 la 14:38 Actualizat pe 11.07.2018 la 15:03
Toţi părinţii ai căror copii au luat note mari la examenul de Bacalaureat au ţinut să-i felicite pe aceştia în mediul online. Acesta a fost şi cazul Danielei Ursu, o mamă din Dorohoi, al cărui copil a luat nota 6,53 la Bacalaureat. Dacă în primă fază nu pare o notă suficient de mare încât părintele să aibă motive de mândrie, ei bine în acest caz, Daniela Ursu are toate motivele din lume să-şi laude fiul şi să strige în gura mare ce minune a făcut copilul ei.
Toţi părinţii ai căror copii au luat note mari la examenul de Bacalaureat au ţinut să-i felicite pe aceştia în mediul online. Acesta a fost şi cazul Danielei Ursu, o mamă din Dorohoi, al cărui copil a luat nota 6,53 la Bacalaureat. Dacă în primă fază nu pare o notă suficient de mare încât părintele să aibă motive de mândrie, ei bine în acest caz, Daniela Ursu are toate motivele din lume să-şi laude fiul şi să strige în gura mare ce minune a făcut copilul ei.
Afirmaţia noastră are şi o explicaţie. Fiul Danielei Ursu a fost autist, iar acum este în totalitate recuperat. Adolescentul a trecut prin momente grele şi a luptat enorm să reuşească, iar visul său a devenit realitate. Daniela Ursu, mama adolescentului, a transmis un mesaj public despre reuşita copilului ei, mesaj care a devenit viral în mediul online.
"Timp de o săptămâna, mulți din prietenii mei s-au lăudat cu notele mari de la Bac ale celor din familia lor. Îi felicit pe toți. Este cu adevărat o mare realizare că unul din membrii familiei tale să se poată laudă cu o realizare deosebită. Eu mă voi laudă cu un 6,53. Veți spune că este o notă mică. Ei bine, aflați că pentru fiul meu este o notă imensă. Iar pentru mine este o fericire enormă că a fost în măsură să îl obțînă! De ce? Pentru că fiul meu a fost autist și este în totalitate recuperat. Iar această medie nu a fost obținută oriunde ci la profilul mate-info, adică la profilul la care se face cea mai grea matematică.
Realizarea lui nu se datorează în nici un caz sistemului nostru de învățământ. Pot spune că este o minune de la Dumnezeu. La ea au contribuit profesorii lui care au înțeles din primul an problema cu care se confruntă. Pe atunci autismul i se transformase într-o formă de ADHD.
De ce spun că profesorii au contribuit esențial la recuperarea lui? Ar fi putut să îl excludă, să îl abandoneze, să îl umilească. Dar și-au dovedit calitatea de adevărați dascăli și l-au silit să devină normal. În special dirigintă a scos untul din el. Putea în timpul asta să se ocupe de pretendenții la 10 pe linie dar ea a investit foarte mult în fiul meu. Pentru mine, ceea ce a făcut pentru Grigore valorează mai mult decât 10 pe linie. Ceea ce vreau să va spun este de fapt cu totul altceva.
De-a lungul anilor am fost nevoită să interacționez cu nenumărați specialiști care se ocupă de copii cu tulburări cu spectru autist. Toți într-un glas spun că marea majoritate a acestor copii ar putea fi recuperați dacă sistemul nostru s-ar alinia la sistemul european. În țările europene cadrele didactice, medicale, etc.au obligația să identifice astfel de cazuri pentru că recuperarea să înceapă cât mai devreme.
La noi așa ceva nu prea se întâmplă. Deși există personal specializat. Există chiar și un spital în Titan care se ocupă special de astfel de copii. În plus, la noi, există chiar și părinți care nici nu vor să admită că unul din copiii lor ar avea nevoie de ajutor de specialitate.
Una din problemele cu care m-am confruntat a fost aceea că nu am reușit să conving pe nimeni că este nevoie că subiectele pentru examenele de capacitate sau bacalaureat să fie elaborate pentru ei într-o formă specială. Să conțină exact aceleași subiecte dar ecucturile să se facă "pe limba lor". În occident se practică asta de mulți ani și cu rezultatea excelente.
Sunt integrați în circuitul social și profesional oameni cu abilități și aptitudini deosebite. Iar problema nu este de loc una de neglijat în condițiile în care sunt foarte mulți copii cu astfel de probleme.
Nu susțîn că fiecare autist este un Einstein, Darwin sau Newton, Bethoven, Mozart sau Kant dar cred că a sosit timpul să facem mai mult pentru aceste persoane.
Felicitări Grigore!! Dacă ai reușit să învingi monstrul asta, vei reuși orice altceva îți dorești să faci în viață. Ai credință în Dumnezeu și ai credință în ține. Celelalte probleme uneori sunt detalii care ne fac viață mai palpitantă și mai frumoasă!", a scris Daniela Ursu pe Facebook.
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
O.P.