Mesajul unei eleve de clasa a XII-a pentru ministrul Educației: "Ne aflăm într-un abis ce pare fără fund"
Publicat pe 01.05.2020 la 18:33 Actualizat pe 01.05.2020 la 18:33
Închiderea școlilor a însemnat o măsură de protecție primită bine de toți elevii din România. Acum, redeschiderea lor reprezintă un subiect sensibil, mai ales pentru elevii din anii terminali. Acest aspect a dorit să îl expună și o elevă care se află în prag de Bacalaureat.
Închiderea școlilor a însemnat o măsură de protecție primită bine de toți elevii din România. Acum, redeschiderea lor reprezintă un subiect sensibil, mai ales pentru elevii din anii terminali. Acest aspect a dorit să îl expună și o elevă care se află în prag de Bacalaureat.
Tânăra a transmis un mesaj pentru ministerul Educației, prin care își exprimă frica de infectare cu noul coronavirus pe care o manifestă atât ea, cât și colegi de-ai săi, dar și teama de a nu putea articipa la examenul de Bacalaureat, extrem de important pentru elevii de clasa a XII-a.
"Încep prin a vă felicita pentru deciza de a închide școlile la un număr atât de mic de cazuri, a fost cea mai bună soluție atât pentru siguranța noastă, cât și a profesorilor și a famililor noastre.", și-a început eleva mesajul, postat pe pagina personală de Facebook.
Aceasta a continuat, descriind felul în care ea și mii de alți elevi au primit vestea carantinării județului Suceava.
"De două luni încoace, ne afăm într-un abis ce, la acest moment, pare fără fund. Confuzia, frica, stresul și îngrijorarea sunt doar câteva din stările prin care mii de elevi au trecut în ultima perioadă. Dacă la început ne-am bucurat cu toții de această ”vacanță prelungită”, curând această bucurile s-a transformat într-o multitudine de sentimente negative. Locuiesc în Suceava, acest oraș supranumit ,,Lombardia României”, aici, viețile noastre s-au schimbat la 180 de grade în doar o săptămână. (...) Am plâns, nu am putut să mănânc, din cauza stresului, corpul meu nu mai funcționa, poate ar fi trebuit să merg la spital, dar spitalul Municipal Suceava era sursă sigură de infectare.", a continuat tânăra.
De asemenea, eleva a continuat cu o întrebare adresată Ministerului, legată de "examenul maturității", ce urmează a fi susținut de un număr foarte mare de elevi din întreaga țară, dar și un "strigăt" de ajutor, în cazul în care ar exista infectări printre elevii ce vor putea reveni la școală.
"Ce se întâmplă cu examenul maturității, bacalaureatul? Am auzit tot felul de scenarii: ,,Se îngheață anul” , ,,Examenele naționale se vor suține în luna august” , ,,Examenele naționale se anuleză”. Această incertitudine a adâncit anxietatea resimțită. (...) Cum putem învăța, când trăim cu incertitudinea că e posibil să ne infectăm și să nu mai ajungem să dăm bacalaureatul sau, mai rău, să ne pierdem viețile? Da, suntem tineri, dar asta nu însemnă că suntem toți sănătoși: am colegi ce suferă de astm, am colegi ce au boli cardio-vasculare, am colegi cu boli autoimune. Nu toți am supraviețui în cazul unei infectări.", a mai scris eleva în mesajul său de pe rețeaua de socializare.
De asemenea, eleva oferă câteva variante de soluții care ar putea fi aplicate pentru ca frica de infectare să se diminueze, iar examenele să se susțină în condiții cât mai normale.
"Nu suntem simpli elevi, ci beneficiarii primari ai educației, nu sunt simpli profesori, sunt eroii noștii ce ne-au suținut mereu. Nu vrem să fim o generație sacrificată doar pentru o notă, pentru că noi suntem viitorul.", a mai adăugat tânăra.