Metoda „accidentul” varianta COVID-19. Cum acționează escrocii și ce ne avertizează polițiștii
Publicat pe 28.08.2020 la 20:03 Actualizat pe 28.08.2020 la 21:21
Mai multe persoane din județul Cluj sunt cercetate penal, după ce au păcălit mai mulți oameni prin metoda „accidentul”. Escrocii au profitat de pandemie pentru a apela diverși necunoscuți, cărora le-au cerut bani sub diverse pretexte, legate de infectarea cu noul virus.
- Ce înseamnă „metoda accidentul”, varianta COVID-19?
- Mai multe persoane din Cluj, cercetate penal.
- Avertismentele polițiștilor.
Poliţiştii clujeni derulează cercetări pentru tentative de înşelare a unor persoane cu diverse sume de bani, prin metoda "Accidentul", varianta COVID-19, potrivit Agerpres.
Escrocii au apelat telefonic diferite persoane, încercând să profite de disperarea lor. Aceștia au fost depistați de polițiști, după ce, în doar două zile, mai multe persoane din comuna Gherla au făcut sesizări.
„Metoda de înşelăciune "Accidentul" - varianta COVID-19. În perioada 26-27 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Gherla au fost sesizaţi despre desfăşurarea unor situaţii în care persoane din municipiul Gherla au fost contactate telefonic de necunoscuţi care, prin atribuirea unor calităţi false şi relatând diverse pretexte, ar fi încercat să le inducă în eroare, solicitându-le sume de bani. În continuare sunt derulate cercetări sub aspectul tentativei la infracţiunea de înşelăciune, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal", se arată într-un comunicat trimis, vineri, de IPJ.
Mai precis, farsorii pretindeau că diferite rude de-ale celor sunați au fost depistate pozitiv cu coronavirus, sunt în spital și au nevoie de tratament medical. Cei în cauză cereau sume cuprinse între 5.000 şi 30.000 de lei.
„În fapt, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor li se solicitau diferite sume de bani, în urma depistării pozitive cu virusul Covid-19 şi internării în spital a membrilor de familie. În acest context, sub pretextul costului tratamentului medical, a achiziţionării de aparatură medicală necesară vindecării sau a transportului către unităţile medicale, erau solicitate sume între 5.000 şi 30.000 de lei. În situaţiile menţionate nu s-au creat prejudicii materiale, deoarece persoanele contactate nu au dat curs solicitărilor telefonice", precizează sursa citată.
Poliţiştii au transmis un avertisment. Oamenii legii ne recomandă tuturor să fim prudenți și să apelăm la autorități dacă suntem puși într-o astfel de situație.
„Nu oferiţi date personale la telefon, indiferent de calitatea invocată de interlocutor. Nu comunicaţi sub nicio formă adresa dumneavoastră, indiferent de pretextul invocat. Sunaţi-vă imediat copilul/membrul familiei - pe numărul pe care îl aveţi dumneavoastră, nu pe numărul oferit de persoana necunoscută. Nu trimiteţi sume de bani unor necunoscuţi, indiferent de pretextul acestora. Sesizaţi de urgenţă poliţiştii dacă aveţi suspiciunea că aţi putea fi victima unei infracţiuni de înşelăciune", transmite IPJ Cluj.
Din fericire, de această dată, nimeni nu a căzut în plasă. Oamenii legii fac cercetări pentru tentativă la infracțiunea de înșelăciune.
CITEȘTE ȘI: Ce mai fac Andreea Esca și soțul ei. Cum se simte Alexandre Eram acum, după ce a avut Covid