„Mi-au interzis să port armament, pentru că nu am dat șpagă!” / Declarațiile care aruncă în aer Ministerul de Interne
De Narcis Voica.
Publicat pe 07.04.2021 la 23:50
Actualizat pe 07.04.2021 la 23:28
Jandarmul care i-a dat în judecată pe șefii IJJ Suceava și i-a reclamat la Parchetul Militar, susținând că ar fi victima unor abuzuri, s-a apucat să dea „pe tobogan” tot ce știe și tot ce a auzit prin unitate, declarând că unii jandarmi cu probleme la cap ar da șpăgi pentru a obține viza de „apt medical”.
- Jandarmul pensionat după ce a fost declarat inapt aruncă bomba, la Parchet
- El trebuie să probeze în fața procurorilor acuzații legate de presupuse șpăgi date pentru vizele de „apt medical”
- Jandarmeria Suceava, care a fost dată în judecată, susține că a acționat ca la carte
Pensionat cu forța, din cauza problemelor medicale, jandarmul Vasile Gabriel Hîncu susține, în plângerile sale, că nu ar fi primit viza de „apt medical”, după externarea de la Psihiatrie, fiindcă nu ar fi dat șpagă, ca alți colegi. Acuzațiile sunt extrem de grave, iar dacă jandarmul va proba, în fața procurorilor militari, cele sesizate, cazul ar putea arunca în aer Ministerul de Interne.
Pe de altă parte, cu privire la procesul deschis de Hîncu, pentru anularea ordinului de trecere în rezervă, Jandarmeria Suceava a declarat, ieri: „Subofițerul menționat în articolul dumneavoastră a fost trecut în rezervă cu drept la pensie conform Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare. Temeiul trecerii în rezervă a subofițerului îl reprezintă prevederile art. 85, lit. b) din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare „Ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în activitate pot fi trecuți în rezervă sau direct în retragere, după caz, în următoarele situații:…b) sunt clasați "inapt pentru serviciul militar" de către comisiile de expertiză medico-militară, cu excepția situației în care a intervenit menținerea în activitate în condițiile art. 21 alin. 4;…” În acest sens, menționăm că subofițerul a fost clasat medical „inapt pentru serviciul militar în timp de pace, apt limitat la război” conform Deciziei medicale din 17 martie 2021 a Comisiei Centrală de Expertiză Medico-Militară a M.A.I. În această situație, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava a aplicat întocmai prevederile art. 85, alin. (1), lit. b) din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, iar trecerea subofițerului în rezervă s-a făcut din oficiu, conform prevederilor art.85, alin.(2) din actul normativ menționat”.
Jandarmul Vasile Gabriel Hîncu le-a pus gând rău șefilor Jandarmeriei Suceava și reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, deschizând un proces civil și depunând o plângere penală, la Parchetul Militar. Conform documentelor intrate în posesia jurnaliștilor SPYNEWS, Hîncu a avut, în ultimii ani, mai multe probleme medicale la inimă, coloana vertebrală ș.a., fiind internat inclusiv la Psihiatrie, după ce a suferit o cădere nervoasă. „Probleme respective le-am avut după ce am fost amenințat cu moartea de un infractor pe care trebuia să îl conduc la audieri. Am trecut peste episod, am documente eliberate de medicii psihiatri, care atestă că sunt apt pentru a lucra în Jandarmerie. (...) Pe 17 martie, în cadrul unei comisii, s-a decis trecerea în rezervă. Pe 23 martie am fost internat, pentru o intervenție chirurgicală de îndepărtare a unui chist. În aceeași zi a fost eliberat un concediu medical, pentru perioada 24 martie - 5 aprilie a.c. Am făcut plângere penală la Parchetul Militar și am deschis un proces, pentru anularea documentului respectiv, fiindcă nu avea voie să mă dea afară, în timp ce mă aflam în concediu medical. Din cauza serviciului, am mai multe boli cronice, la inimă, la coloană... Începe războiul cu Ministerul de Interne! Vreau să mi se facă dreptate!”, a declarat, în exclusivitate pentru SPYNEWS, Vasile Gabriel Hîncu.