Microbul care face ravagii în aerul din România! Alerta dată de reprezentanții Societăţii Române de Alergologie
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 26.06.2024 la 17:22
Actualizat pe 26.06.2024 la 17:22
Dacă din anul 2008 și până în prezent se știa că principalul aero-alergen în România este ambrozia, anul acesta a fost depistat un alt agent extrem de periculos, reprezentat de mucegaiuri. În prezent, acest agent este cercetat de specialiştii timişoreni.
- Alergia este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină
- Microbul care face ravagii în aerul din România
- Alerta dată de reprezentanții Societăţii Române de Alergologie
Potrivit specialiștilor, alergia este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină, sau alergen, care nu este de obicei dăunătoare organismului. Acestea pot include anumite alimente, polen sau păr de animale de companie.
Sarcina sistemului imunitar este să mențină organismul sănătos prin combaterea agenților patogeni dăunători. El face acest lucru atacând tot ceea ce crede că ar putea pune corpul în pericol. În funcție de alergen, acest răspuns poate implica inflamație, strănut sau o serie de alte simptome, scrie healthline.com.
Microbul care face ravagii în aerul din România
Potrivit declarațiilor făcute de preşedinta Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), prof. dr. Carmen Bunu, agentul depistat anul acesta, reprezentat de mucegaiuri, este cercetat de specialiştii timişoreni, iar datele uurmează să fie puse la dispoziţia specialiştilor din întreaga Europă.
Potrivit informațiilor oferite de preşedintele SRAIC spune că există foarte multe grăuncioare de polen, iar persoanele alergice la polenurile pomilor şi la graminee au acum probleme din cauza lor.
Care sunt cauzele alergiilor
Cercetătorii nu știu exact de ce sistemul imunitar provoacă o reacție alergică atunci când o substanță străină, în mod normal inofensivă, intră în organism.
Tipurile comune de alergeni includ:
- Produsele de origine animală. Acestea includ mătreața animalelor de companie, deșeurile de acarieni și gândacii.
- Medicamente. Penicilina și medicamentele sulfa sunt factori declanșatori comuni.
- Alimentele. Alergiile la grâu, nuci, lapte, crustacee și ouă sunt frecvente.
- Înțepăturile de insecte. Acestea includ albinele, viespile și țânțarii.
- Mucegaiul. Sporii de mucegai din aer pot declanșa o reacție.
- Plantele. Polenul din iarbă, buruieni și copaci, precum și rășina din plante precum iedera otrăvitoare și stejarul otrăvitor, sunt alergeni vegetali foarte comuni.
- Alți alergeni. Latexul, des întâlnit în mănușile și prezervativele din latex, și metalele precum nichelul sunt, de asemenea, alergeni comuni, scrie healthline.com.
Citește și: Românii, probleme grave din cauza alergiilor de primăvară. Cum se pot calma simptomele