Milioane de oameni, probleme de miros și gust pe termen lung, după ce au suferit de Covid-19. Anunțul făcut de experții internaționali
![Oana Vacarusi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/oana-vacarusi-1655802359.jpg)
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 28.07.2022 la 17:04
Actualizat pe 28.07.2022 la 17:04
Potrivit unui studiu realizat de o echipă de experți internaționali, milioane de persoane din întreaga lume ar putea rămâne fără gust și fără miros, pentru o perioadă lungă de timp, după infecția cu coronavirus, la cel puțin șase luni după ce a fost testat pozitiv la Covid-19.
- Milioane de oameni, fără miros și gust pe termen lung
- Simptome după ce au suferit de Covid-19
- Anunțul făcut de experții internaționali
Experții internaționali au analizat date din 18 studii cuprinzând 3.699 de pacienți și s-a constatat faptul că una din 20 de persoane ar putea suferi de probleme de gust și miros la cel puțin șase luni după ce a fost testat pozitiv la coronavirus, scire stiripesurse.ro.
Milioane de oameni, fără miros și gust pe termen lung
Potrivit estimărilor studiului, până în această lună au existat aproximativ 550 de milioane de infecții cu COVID la nivel mondial, ceea ce înseamnă că 15 milioane de persoane ar putea avea probleme cu mirosul și 12 milioane cu gustul. Astfel, aproximativ 5,6% dintre pacienți suferă de disfuncții ale mirosului timp de cel puțin șase luni, în timp ce 4,4% au o modificare a gustului.
Femeile au mai puține șanse să-și recapete simțul mirosului și al gustului, iar pacienții care au suferit cel mai mult la infecția inițială au mai multe riscuri de a avea probleme pe termen lung.
Mai mult, cercetătorii spun că mulți pacienți au probleme din cauză că mirosul plăcut se transformă într-unul neplăcut: „activități zilnice, cum ar fi mirosul de cafea și simțirea aromei alimentelor, pot deveni dezgustătoare și emoțional angoasante", au mai precizat cercetătorii italieni.
Care sunt măsurile recomandate în caz de Covid-19
Autoritățile recomandă respectarea unor măsuri importante pentru a evita creșterea infectării cu virusul SARS-CoV-2:
- Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise care sunt aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, în grădinițe, școli, dar și universități;
- evitarea spațiilor aglomerate fie că sunt închise, fie că sunt deschise;