Ministerul Afacerilor Interne trage un semnal de alarmă, în urma înșelăciunilor telefonice! Tot mai mulți bătrâni cad în plasa escrocilor

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.07.2025 la 11:34
Actualizat pe 02.07.2025 la 11:35
Ministerul Afacerilor de Interne a tras un semnal de alarmă în urma numeroaselor escrocherii telefonice. Cele mai multe persoane vulnerabile ajung să fie înșelate de persoane care le vor doar banii.

Ministerul Afacerilor Interne, semnal de alarmă
Pixabay
- Ministerul Afacerilor Interne trage un semnal de alarmă, în urma înșelăciunilor telefonice!
- Tot mai mulți bătrâni cad în plasa escrocilor
De-a lungul timpului, tot mai multe perioade în vârstă au fost victime pentru escroci! Există mai multe metode prin care îi puteau păcăli să le trimită bani, dar cea mai comună este apelul fals venit din partea unei persoane din familie. Ministerul Afacerilor Interne trage un semnal de alarmă și explică ce ar trebui făcut!
Mesajul transmis de autorități
Ministerul Afacerilor Interne a tras un semnal de alarmă din cauza numeroaselor fraude telefonice care au avut loc de-a lungul timpului. Escrocii se folosesc de diferite mijloace pentru a-i face pe cei mai vulnerabili să le transfere bani prin aplicații instalate sau transferuri bancare.
O metodă des folosită este apelul fals care ar veni de la o rudă apropiată, cum ar fi un nepot, sub pretextul că s-a întâmplat ceva grav și au nevoie de bani. Reprezentanții Ministerului Afacerilor de Interne au explicat, într-o postare pe rețelele de socializare, la ce trebuie să fim atenți!
Ce poți face dacă ai fost victima unei înșelăciuni
Indiferente că este vorba de o escrocherie online, o fraudă bancară sau o înșelătorie prin telefon este foarte important să acționezi rapid și organizat.
În primul rând, păstrează toate dovezile. Nu șterge conversațiile, emailurile, mesajele sau chitanțele. Orice detaliu poate fi util în anchetă: nume, conturi bancare, adrese IP, capturi de ecran, sau numărul de telefon al escrocului.
Apoi, oprește imediat orice plată suplimentară. Dacă ai oferit acces la contul tău bancar sau ai introdus datele cardului pe un site suspect, contactează urgent banca pentru a bloca cardul și a semnala frauda. În unele cazuri, tranzacțiile pot fi anulate dacă sunt raportate rapid.
Este esențial să depui o plângere oficială. Mergi la cea mai apropiată secție de poliție sau, dacă înșelătoria s-a produs online, poți depune o sesizare și la DIICOT. Dacă ai fost păcălit de o firmă sau un comerciant, te poți adresa și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC).