Ministerul Justiției schimbă regulile. Infracțiunile comise în timpul stării de urgență, pedepsite mult mai aspru

Ministerul Justiției schimbă regulile © Arhiva

În contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus cu care se confruntă întreaga lume, la nivel național, ministerul de Justiție schimbă regulile în ceea ce privește infracționalitatea provocată în această perioadă.

Miercuri, 25 martie 2020, ministerul de Justiție a lansat o campanie prin care înăsprește pedepsele pentru infracțiunile care au loc în perioada de criză.

Prin campania ”Toleranță zero față de infracțiuni”, autoritățile informează cetățenii că pedepsele aplicabile în cazul infracțiunilor ce au loc pe perioada stării de urgență, vor fi mult mai dure.

Astfel, potrivit Codului Penal, ministerul Justiției arată că la orice pedeapsă prevăzută de lege se poate adăuga un spor de 2 ani de închisoare.

„Orice infracţiune săvârşită împotriva unei persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsită în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracţiune se poate adăuga un spor de 2 ani de închisoare”, transmite Ministerul Justiției. 

În aceste condiții, dacă infractorul profită de starea precară de sănătate a unei persoane, infectată cu Covid-19, pentru infracțiunea de furt calificat, persoana în cauză va petrece după gratii un maximum de 7 ani de închisoare. De asemenea, se poate ajunge până la 9 ani de închisoare dacă infractorul săvârșește un furt în perioada stării de urgență.

„Tâlhăria calificată săvârşită prin folosirea de substanţe paralizante, care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei, dacă infractorul a profitat de starea vădită de vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată stării de sănătate (cum este boala COVID-19), se pedepseşte, în funcţie de ipoteză cu maximum 12, 14 sau 20 de ani de închisoare. Tâlhăria calificată care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei se pedepseşte cu maximum de 20 de ani de închisoare”, precizează MJ.

Noile măsuri de adăugare a încă doi ani de închisoare se vor aplica și pedepselor pentru zădărcinirea combaterii bolilor, dar și pentru nerespectarea măsurilor impuse de lege.

„În cazul săvârşirii a trei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condiţiile menţionate anterior, maximul pedepsei va fi de 29 ani şi 4 luni închisoare. Declaraţiile false sau nedeclararea unor fapte către autorităţile abilitate poate fi pedepsită ca infracţiune. Dacă fapta este comisă profitând de starea de urgenţă, pedeapsa poate ajunge până la 7 ani de închisoare”, menţionează MJ.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro