Ministerul Sănătăţii, anunț de ultimă oră despre transplantul hepatic la fetiţa de 5 ani. Cum a decurs intervenția
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 01.05.2022 la 14:49
Actualizat pe 01.05.2022 la 14:49
O fetiță de numai cinci ani trece prin cele mai grele momente din viața ei, momente la care părinții nu s-ar fi gândit niciodată. Micuța a avut nevoie de un transplant hepatic, deoarece starea ei de sănătate era din ce în ce mai gravă. Ministerul Sănătății a revenit și cu primele informații, în urma intervenției!
- Fetița, diagnosticată cu boala Wilson
- Cum a decurs operația
- În ce stare este fetița acum
Din fericire, intervenția a fost un succes, așa cum a anunțat cu puțin timp în urmă Ministerul Sănătății din România. În urmă cu puțin timp, fetița fusese diagnosticată cu Boală Wilson şi insuficientă hepatică.
Ministerul Sănătăţii, anunț de ultimă oră despre transplantul hepatic
Transplantul hepatic pediatric a fost realizat în cadrul Şcolii de Chirurgie din cadrul Institutului Clinic Fundeni aflată sub îndrumarea domnului Prof.Dr.Irinel Popescu, potrivit primelor informații transmise în acest caz.
Ministerului Sănătăţii a mai transmis într-un comunicat de presă faptul că fetița de cinci ani a rămas sub supraveghere în secţia de terapie intensivă 3 de la Institutul Clinic Fundeni. Starea sa este stabilă în aceste momente.
De la Institutul Clinic Fundeni: Prof.dr. Vladislav Braşoveanu - şeful echipei chirurgicale, Dr.Dragoş Zamfirescu, Dr.Ion Barbu, Dr. Alexandru Ristea, Dr. Florin Ichim, Dr. Răzvan Lazea, Dr. Ovidiu Magdoiu, Dr. Ştefan Andronic, Prof.dr.Dana Tomescu – şeful echipei ATI, Conf.dr.Mihai Popescu, Dr.Alexandra Marcu şi Dr.Mihai Simionescu și de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu: Conf. Dr.Laura Bălănescu, Dr. Dana Malureanu, Dr. Moga Andreea, Dr. Florin Rusu (ATI) şi Dr. Alexandru Baetu (ATI) - au făcut parte din echipa care a realizat intervenția.
Fetița, diagnosticată cu boala Wilson
Intervenția în sine a durat patru ore și jumătate. Inițial, s-a spus că fetița de cinci ani ar avea hepatita misterioasă.
Ulterior, analizele au semnalat faptul că cea mică suferă de boala Wilson. Boala Wilson este o afecțiune genetică rară. Este progresivă și, dacă este lăsată netratată, poate provoca boli hepatice, disfuncții ale sistemului nervos central și chiar deces.
Semnele frecvente ale bolii hepatice asociate includ o decolorare a pielii, a membranelor mucoase.
”Aceasta presupune îndeplinirea criteriilor referitoare la activitatea de transplant în domeniile resurselor umane, bazei materiale şi cele operaţionale. Colaborarea cu specialiştii de la Institutul Clinic Fundeni este esenţială pentru încheierea cu succes a acestui proces. Conf. dr. Laura Bălănescu a fost desemnată coordonator al noului Centru de transplant hepatic pediatric. Ministerul Sănătăţii va acordă tot sprijinul necesar pentru acreditarea şi funcţionarea cât mai rapidă a acestui Centru, încât în cursul verii să poată realiza primele transplanturi hepatice la copii din România”, se mai arată în comunicat.
Citește și: Încă două cazuri de hepatită „misterioasă” la noi în țară. Pacienții sunt doi copii, de 8 luni și 10 ani