Ministrul Muncii, soluţii pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii: „Nu recomand concediul medical sau de odihnă"

Ministrul Muncii, soluţii pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii © Facebook

Premierul României a decis închidere şcolilor până pe 22 martie de teama răspândirii coronavirusului. Această decizie a pus în dificultate mulţi părinţi, pentru că unii nu au în grija cui îi lăsa pe cei mici.

După ce s-a anunţat închiderea şcolilor şi mulţi români întrând în panică, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, le-a propus părinţilor, care se văd nevoiţi să stea cu copiii acasă, o serie de măsuri.

"Prin decizia de închidere a școlilor și grădinițelor, părinții a peste 3 milioane de copii se află în situația de a identifica soluții alternative pentru supravegherea copiilor. Părinții s-au confruntat cu aceeași întrebare: avem un plan de rezervă? Cei care au soluții, au răsuflat ușurați. Cei care nu au prin preajmă rude, cei care au un program de lucru îndelungat, cei care nu au angajatori îngăduitori s-au aflat, dintr-o dată, într-o situație disperată.

Gândul meu s-a dus la cazul lui B., tată din familie monoparentală, care are în îngrijire o fetiță de 3 ani. În urma unei tragedii, mama a decedat la nașterea fetiței, tatăl a rămas să își crească fiica singur. O are înscrisă la o grădiniță cu program prelungit. M-am gândit imediat ce poate să facă Ministerul pentru acest om și pentru alții ca el", a spus ministrul.

Violeta Alexandru a adus în prim-plan, chiar pe pagina sa de Facebook, câteva propuneri atât pentru părinţi, cât şi pentru angajatori.

"1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru;
2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii și condițiile logistice permit;
3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfășura de la distanță).

Cred că următoarele măsuri sunt de bun simț atunci când specificul locului de muncă este acomodat:
• În cazul familiilor cu 2 părinți, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinți să muncească dimineața și altul după-amiaza.
• De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotație, să rămână acasă cu cei mici"
, a precizat ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Pe lângă cele câteva propruneri, ministrul Muncii a ţinut să precizeze că nu le recomandă părinţilor să apeleze la concediul medical sau de odihnă.

"Nu aș recomanda:

1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislații, acordarea concediului unor angajați care cer, în masă, concediul de odihnă.

2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obține, dintr-o dată, un astfel de document", a mai spus ministrul.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro