Miturile care circulă despre coronavirus în România şi nu numai
Publicat pe 17.08.2020 la 09:09 Actualizat pe 17.08.2020 la 10:00
Pandemia de coronavirus a dus a apariţia mai multor mituri legate de existenţa virusului sau despre ce poate proteja sau vindeca boala. Iată care sunt cele mai întâlnite mituri despre COVID-19 în România şi ce nu sunt adevărate aceste informaţii.
- Mituri care circulă în România legat de noul coronavirus.
Mit: Dacă bei alcool, nu poţi lua coronavirus
Consumul de alcool nu protejează împotriva infecţiei de coronavirus. Nu doar că înrăutăţeşte simptomele bolii, dar creşte şi riscul de îmbolnăvire. În plus, alcoolul puternic poate conţine metanol, producând probleme grave de sănătate sau chiar moartea.
Mit: Coronavirusul nu există
COVID-19 este un virus care se manifestă în diferite stadii de complexitate. Chiar dacă în apropierea ta nu au existat cazuri până acum, măsurile de protecţie sunt importante, deoarece virusul se transmite cu mare uşurinţă. Infecţia poate produce complicaţii, în funcţie de fiecare caz, şi poate duce chiar şi la deces.
Mit: Anumite vaccinuri protejează împotriva coronavirusului
Vaccinurile existente în prezent, cum ar fi cel pentru gripă sau preumonie, nu protejează împotriva coronavirusului. Pentru a combate infecţia specialiştii lucrează la conceperea unui nou vaccin, despre existenţa căruia vom afla în momentul în care se vor realiza toate studiile necesare.
Mit: Coronavirusul este o bacterie
Coronavirusul este un virus, nu o bacterie. Diferenţa dintre bacterii şi virusuri este că bacteriile se pot reproducere şi multiplica, iar virusurile nu au capacitate de reproducere şi nu se multiplică prin diviziune. În plus, virusurile pot determina multiplicarea excesivă a celulelor în care pătrund.
Mit: Dacă porţi mască poţi face intoxicaţie cu CO2
Masca nu duce la intoxicaţia cu CO2. În urma experimentelor făcute de specialişti, oameni care au purtat mască timp de o oră şi au făcut exerciţii fizice moderate nu au prezentat schimbări ale nivelurilor de oxigen sau dioxid de carbon în sânge. Prin urmare, suntem în siguranţă atunci când purtăm masca în locurile publice.
Mit: Coronavirusul e doar o raceală
Coronavirusul nu este o simplă răceală. Se manifestă diferit în funcţie de persoană şi poate duce la diferite complicaţii sau provoca decesul. Cu toate acestea, sezonul gripei se apropie şi, dacă ţi-e teamă că ai putea confunda simptomele gripei cu cele de COVID-19, te poţi vaccina împotriva gripei.
Mit: Există tratament naturist pentru coronavirus
Tratamentele naturiste nu dau roade în cazul infectării cu noul coronavirus. Atât prevenirea, cât şi tratarea împotriva virusului cu tratamente naturiste pot pune viaţa în pericol. Indicat este să respecţi toate măsurile de protecţie pentru a preveni sau să consulţi medicul, dacă suspectezi că ai contactat virusul.