Moșii de vară 2022 pică pe 11 iunie. Ce se împarte în această zi
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 09.06.2022 la 14:40
Actualizat pe 09.06.2022 la 14:40
Înainte de Duminca Rusaliilor, adică mai exact sâmbătă, 11 iunie, credincioșii sărbătoresc "Moșii de vară", sărbătoare dedicată pomenirii celor care nu mai sunt printre noi. Astfel, în acea zi, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.
- Moșii de vară 2022 pică pe 11 iunie
- Ce se împarte în această zi
Anul bisericesc are două sâmbete care sunt dedicate în chip special pomenirii celor trecuți la cele veșnice. Vorbim despre Sâmbata dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți), și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).
Ce sunt Moșii de Vară sau Sâmbata Morților
Așa cum precizam și mai sus, înainte de Duminca Rusaliilor, adică mai exact sâmbătă, 11 iunie, credincioșii sărbătoresc "Moșii de vară", sărbătoare dedicată pomenirii celor care nu mai sunt printre noi. Astfel, în acea zi, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. Este una dintre cele mai importante momente ale cultului morților. Pe vremuri se credea că sufletele celor trecuți în neființă, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbata Rusaliilor.
Ce se imparte la Moșii de Vară 2022
De sărbătoarea Moșilor de Vară, credincioșii dau de pomană de obicei, alimente și preparate pe care cei trecuți în neființă le preferau atunci când erau în viață. Aceste alimente trebuie să fie puse în vase (cană, farfurie sau pahar) și însoțite de tacâmuri. Mâncarea oferită trebuie să fie caldă, pentru că se spune că mirosul preparatelor calde îi satură pe cei trecuți la viața veșnică. În această zi, unii credincioși dau de pomană și ceapă verde sau usturoi verde, pentru ca grădinile lor să fie roditoare.
Alte obiceiuri specifice acestei sărbători
În ziua sărbătorii Moșilor de vară, credincioșii duc la biserică frunze de nuc și ramuri de tei care, după ce sunt sfințite, se asează la streașina casei sau la icoană, pentru a feri locuința de rele. Crengile de tei, astfel sfințite, se spune că au puterea de a lecui surzenia. Ca să scapi de o ploaie de vară, tot ce ai de făcut este să arunci afară o ramură de tei sfințită în ziua Moșilor de vară. În acest fel, ploaia se va opri. Femeile ce îi cinstesc, an de an, pe Moșii de vară, vor avea întotdeuna sufletul tânăr.