Moștenitoarele miliardarului Dinu Patriciu, zi decisivă în scandalul pentru 226 de milioane de dolari / Nu mai este cale de întors
De Narcis Voica.
Publicat pe 08.12.2021 la 23:33
Actualizat pe 08.12.2021 la 23:33
Moștenitoarele imperiului lui Dinu Patriciu așteaptă cu sufletul la gură sentința judecătorilor, pentru a afla dacă vor fi sau nu obligate să achite aproape un sfert de miliard de dolari.
- Moștenitoarele imperiului lui Dinu Patriciu așteaptă cu sufletul la gură decizia judecătorilor
- Văduva și fiicele răposatului miliardar află dacă vor plăti 226 de milioane de dolari
- Ultima carte se joacă peste câteva zile
Procesul în care ANAF a cerut despăgubiri de 226 de milioane de dolari - 58 de milioane, pagubă, plus dobândă, până la concurența sumei - a ajuns la final. Săptămâna viitoare, fosta nevastă și fiicele miliardarului Dinu Patriciu vor afla verdictul, după ce o instanță a dispus rejudecarea dosarului.
„Anulează încheierile şi sentinţa atacată şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti -Secţia a VI-a”, au decis magistrații, în urmă cu doi ani.
Anterior, instanța a decis ca moștenitoarele lui Patriciu să achite 58 de milioane de dolari, plus dobânzi, suma totală ridicându-se la 226 de milioane de dolari. „Obligă pârâtele Ana Patriciu, Dana Rodica Patriciu și Maria Patriciu la plata către reclamant a sumei de 58.521.056 USD la care se adaugă dobânda legală calculata de la data de 05.01.2001 până la plata efectiva a debitului”, au dispus judecătorii.
Conform profit.ro, potrivit deciziei instanţei, Fiscul a calculat dobânzi şi penalităţi de aproape trei ori mai mari faţă de debitul principal. Prin urmare, Fiscul a considerat că trebuie să recupereze de la Rompetrol 226 de milioane de dolari. Până acum a reuşit să recupereze doar 11 milioane, adică 5%. Creanța Libia constă în valoarea lucrărilor de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră efectuate de statul român în Libia în perioada 1980-1992. Aceasta a fost recuperată de Rompetrol SA în 1992, după preluarea concesiunii petroliere de către spaniolii de la Repsol, și doar o mică parte din aceasta a fost virată la bugetul de stat. Ulterior, în 1998, Rompetrol SA a fost privatizată, fiind preluată de Dinu Patriciu, care după aceea a cumpărat și Petromidia, în 2001.
Potrivit profit.ro, în 2007-2009, toate operațiunile Rompetrol au fost preluate de către compania petrolieră de stat a Kazahstanului, KazMunayGas, pentru circa 2,7 miliarde dolari. În 2014, Rompetrol SA, redenumită ulterior Oilfield Exploration Business Solutions, a cerut intrarea în insolvență, cerere neacceptată de instanță. Motivul cererii a fost chiar sentința judecătorească prin care compania era obligată să plătească 58,5 milioane dolari plus dobânzi, prejudiciul calculat de ANAF în urma nevirării la bugetul de stat a banilor recuperați din creanța Libia.