Nelu Tătaru, despre testarea în masă a bucureștenilor: "Fără noimă"

Nelu Tătaru, despre testarea în masă a bucureștenilor: "O testare în masă, fără noimă" © gov.ro

Primăria Capitalei a pus bezele unui proiect ce presupune testarea în masă a cetățenilor din București, deși acesta nu este asumat și aprobat de Ministerul Sănătății, după cum spune chiar ministrul Nelu Tătaru.

Proiectul este făcut în colaborare cu Institutul Matei Balș, dar momentan nu are avizul ministerului, care susține distanțarea acestei metode de testare.

„Noi ca minister avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contacții acestora. Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Institutul Matei Balș pot face studii epidemiologice în context de pandemie, pentru a putea previziona sau a preveni eventuale efecte negative”, a arătat Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.

De asemenea, minstrul Nelu Tătaru susține că nu cunoaște proveniența acestor teste ce urmează să le fie făcute bucureșteilor, dar presupune că Primăria Capitalei a făcut achiziția lor. Mai mult, șeful de la Sănătate afirmă că nu vor fi folosiți bani din bugetul ministerului pentru acest proiect.

Testarea în masă, neavizată de minister

Adevăratul motiv pentru care ministrul pare că se teme de fiabilitatea acestor teste, ar fi faptul că, prin acest mod, bucureștenii nu vor mai fi atenți la măsurile de protecție împotriva noului tip de coronavirus.

„Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu o testare în masă, fără noimă. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii, vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme în societate, când avem două teste negative - implicit mă refer la cadrele medicale -, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui niște măsuri de precauție, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanțare socială pe care ne-am impus-o și restricțiile pe care le vedem”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru. 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro