Nepăsarea a ucis o tânără mamă din Piatra-Neamţ! Ce pedepse au primit medicii vinovaţi
Publicat pe 02.03.2020 la 17:44 Actualizat pe 02.03.2020 la 23:09
Au ieşi la iveală noi detalii despre sancţiunile primite de medicii vinovaţi în cazul morţii unei proaspete mame din Neamţ.
Geanina devenise mamă la 23 de ani şi era foarte fericită de fetiţa ei sănătoasă.
Din păcate, la doar câteva ore de la fericitul eveniment, tânăra a decedat dintr-o culpă medicală, nesancţionată corespunzător.
Cum a avut loc tragedia
După naştere, Geanina a rămas în sala de operaţii timp de patru ore, perioadă în care pulsul îi era monitorizat constant, fiind în parametri normali. După un timp, o asistentă l-a anunţat pe medicul Cosmin Rugină că pulsul pacientei s-a mărit şi prezintă palpitaţii, mai exact 212 bătăi pe minut. Medicul ginecolog a examinat starea pacientei şi a anunţat medicul de gardă al secţiei de cardiologie.
Motivul halucinant al medicului cardiolog chemat la urgenţă
Doctorul Lucia Chetreanu, căreia i s-au relatat simtomele pacientei, a spus că nu poate veni în acel moment, motivând că are altceva de făcut.
”Doamna doctor i-a spus că nu poate veni în acel moment, motivând că are alte urgenţe şi a comunicat telefonic ce tratament medicamentos să îi administreze, urmând ca, după ce termină cu urgenţele, să vină să vadă pacienta. În tot acest timp, arată că a cerut efectuarea unui EKG, a vorbit cu pacienta şi a încercat să o liniştească, a încercat să se găsească medicamentul prescris telefonic de medicul cardiolog şi pentru că o asistentă avea deja două tablete, acestea au fost administrate imediat pacientei.",a arătat medicul Cosmin Rugină în contestaţia înaintată instanţei de judecată.
Mai mult, secţia de ginecologie nu deţine medicaţia necesară unor astfel de urgenţe medicale.
"Pe secţia de obstetrică-ginecologie nu există medicamente specifice cardiologiei, motiv pentru care a cerut aparţinătorilor să îl procure (în eventualitatea în care va mai fi nevoie) ca singură soluţie provizorie, până când urma să ajungă medicul cardiolog”, a mai declarat medicul ginecolog în contestaţie.
După alte ore de chin, medicul Rugină a decis să meargă personal să o cheme pe colega cardiolog, deşi a declarat că ”el şi-a declinat competenţa medicală, considerând că patologia pacientei nu este de natură obstetricală, ci cardilogică".
”În momentul în care a ajuns în camera de consultaţii de la cardiologie, a constatat că doamna doctor era într-o discuţie amicală la telefonul personal şi l-a poftit să ia loc pe pat, fără a-şi întrerupe convorbirea. În cabinet era doar una din asistentele de la cardiologie şi nimic nu părea să justifice existenţa unor urgenţe pe secţie”, se menţionează în hotărârea instanţei.
Abia după ce medicul cardiolog Lucia Chetreanu a observat starea de nelinişte a colegului său ginecolog, a cerut analizele pacientei. După ce a realizat gravitatea situaţiei, a cerut transferul Geaninei pe secţia de cardiologie.
Pedepsele primite de medicii incompetenţi
La scurt timp, starea tinerei mame s-a deteriorat considerabil, intrând în stop cardio respirator. După mai multe manevre de resuscitare, inima Geaninei a cedat, fiind constatat decesul.
Imediat după producerea tragediei, medicul Lucia Chetreanu a invocat urgenţele medicale pe care le avea pe secţie, ca motiv al întârzierii intervenţiei sale.
A fost deschisă o anchetă disciplinară, care avea să arate că argumentele medicului cardiolog erau false.
”Din probatoriul mai sus administrat rezultă că, pacienta a decedat fără diagnostic. Apelanta-contestatoare, Chetreanu Lucia, în calitate de doctor de gardă a fost aşteptată mai bine de 3 ore la consult, fiind anunţată în mod repetat. Nu poate justifica neprezentarea la urgenţe şi nici dacă era sau nu în spital în acel moment. A susţinut aspecte nereale cu privire la faptul că a fost solicitată la două urgenţe la UPU, în acele ore, aspect negat de medicii care au fost de gardă la UPU şi nu a apărut pe camerele de luat vederi în acea perioadă lungă de timp", se menţionează în hotărârea Curţii de Apel Bacău, prin care se respinge contestaţia cardiologului împotriva sancţiunii disciplinare.
În cazul doctorului Cosmin Rugină, comisia disciplinară i-a reproşat faptul că a aşteptat mult prea mult până să intervină colega sa cardiolog. Mai mult, el nu i-ar fi recomandat pacientei la internare un consult cardiologic prealabil. Totuşi, aceeaşi instanţă a stabilit că intervenţia medicului ginecolog a fost conformă cu protocolul.
"Nu s-a indicat, argumentat şi nici probat de către angajator, care este procedura medicală sau concretă în cazul în care un medic solicită sprijinul profesional al unui coleg de pe o altă secţie, astfel încât, să se poată efectua o verificare obiectivă a modului în care contestatorul a procedat în cauza dată”, au invocat judecătorii în hotărârea prin care au decis anularea sancţiunii aplicate ginecologului.
Astfel, tragedia produsă în 2017 a avut ca rezultat anularea unei sanţiuni pentru un medic care a permis întârzierea consultului de urgenţă al pacientei.
Mai mult decât atât, medicului cardiolog care a invocat motive mincinoase i s-au tăiat 10% din salariu timp de o lună şi i s-a interzis să mai efectueze gărzi pe secţia de cardiologie a spitalului.
Acum, un tată este nevoit să îşi crească singur fetiţa, aşteptând, în continuare, ca vinovaţii să plătească.