Nevastă de polițist, afaceri dubioase cu fonduri europene, cu „dezlegare” de la tribunal / Un avocat celebru susține că judecătorii i-au făcut „manevră” / Documente exclusive
De Narcis Voica.
Publicat pe 17.03.2021 la 23:50
Actualizat pe 17.03.2021 la 23:41
O afaceristă din Brăila, nevastă de polițist și candidată la alegerile locale de anul trecut este protagonista unui proces incredibil, care are o miză uriașă: bani europeni.
- O afaceristă, nevastă de polițist, jonglează cu fonduri europene, în condiții discutabile
- Afacerista a câștigat un proces după ce judecătorii l-ar fi gonit din sală pe avocatul adversarilor, pentru a da o decizie în lipsă
- Avocatul care zice că a fost umilit de judecători a devenit celebru în 2017, când a fost condamnat pentru șantaj
Candidata la alegerile locale Nicoleta Lipan, care, potrivit declarației de avere, deține o asociație agricolă tip PFA, are în arendă sute de hectare pe raza unei comune din județul Brăila, care îi aduc profituri uriașe. În urmă cu doi ani, însă, acuzată că nu a respectat clauzele prevăzute în contractele de arendă, nevasta de polițist a fost dată în judecată, de mai multe persoane.
Declarația de avere, în mod suspect, nu coincide cu cea a soțului ei, deși au fost depuse ambele anul trecut
Deși, potrivit reclamanților, contractele expiraseră, afacerista a continuat, o perioadă, să lucreze pământul, iar cel care a arat cu tractorul terenurile ce nu le aparțineau a fost chiar soțul „moșierei”, polițistul Cristian Lipan. După mai multe plângeri care, evident, au fost soluționate în favoarea polițistului, de către colegii acestuia, proprietarii terenurilor au deschis un proces, în 2019, solicitând ca instanța să constate nulitatea contractului de arendă.
Afacerista a ținut, însă, cu dinții de terenurile respective, întrucât, potrivit reclamanților, astfel poate încasa sume uriașe, din fonduri europene, prin intermediul APIA. În mod bizar, procesul, care durează de doi ani, a luat o turnură neașteptată, cel mai recent termen.
Avocatul reclamanților a declarat reporterilor SPYNEWS că procesul a fost închis, în defavoarea clienților săi, fiindcă judecătorii i-ar fi făcut o „manevră”. Mai exact, avocatul Marius Lupu susține că, în ziua în care sa prezentat la proces, judecătorul l-ar fi gonit din sală, pe motiv că erau prea multe persoane acolo și trebuia păstrată distanța socială, în contextul pandemiei de COVID-19. Avocatul gălățean Lupu susține că, în timp ce el aștepta, cu documente solicitate de instanță în brațe, la ușă, judecătorul ar fi profitat de ocazie și ar fi suspendat, repede, dosarul.
Astfel, pentru redeschiderea cazului, proprietarii terenurilor de care nevasta de polițist ține cu dinții ar trebui să achite o nouă taxă de timbru, de aproape 1.000 de lei - bani pe care nu îi au. Așa că, din toată povestea, nevasta de polițist a ieșit cea mai câștigată.
Deși povestea avocatului Lupu pare plauzibilă, nu este exclus ca realitatea să fie cu totul alta. De exemplu, de ce ar fi amânat instanța de zeci de ori procesul, pentru administrarea probelor, iar când avocatul Lupu se afla în fața ușii, să dea, repede, o sentință? Nu se știe dacă apărătorul reclamanților a fost „umilit de instanță”, așa cum s-a declarat, sau au existat alte interese la mijloc, în condițiile în care prelungirea procesului i-ar aduce tot mai mulți bani în buzunare. Sau poate că nevasta polițistului l-a impresionat atât de tare, încât n-a mai putut să lupte împotriva ei. Însă, un lucru e clar: avocatul Marius Lupu, care a pierdut un proces banal, în favoarea soției de polițist a avut, în trecut, niște „probleme personale”, cum le-a numit el, din cauza Direcției Naționale Anticorupție.
„Curtea de Apel Timișoara a hotărât condamnarea inculpatului Lupu Valentin – Marius (foto sus), avocat în cadrul Baroului Galați, la data faptelor, la o pedeapsă de un an și 8 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată. În cazul acestui inculpat, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Lupu Valentin – Marius va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 40 de zile, în cadrul Bibliotecii Județene „V. A. Urechia” Galați și/sau în cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Galați. Obligă inculpatul la plata către partea civilă L.O. a sumei de 1.000 euro în echivalent în lei la data plății, cu titlu de daune morale. Dispune confiscarea de la inculpat a mai multor bunuri folosite la săvârșirea infracțiunilor”, explica DNA, în 2017. (vezi comunicatul aici)
Citește și: Bomba sexy mutilată de estetician, legături cu temutul clan Corduneanu / Imagini exclusive