Nicolae Ceaușescu nu a vrut scări rulante la metrou. Care a fost motivul ce i-a lăsat mască pe proiectanți

+3 click pentru
galerie

Nicolae Ceaușescu nu a vrut scări rulante la metrou. Care a fost motivul ce i-a lăsat mască pe proiectați © arhiva

Nicolae Ceaușescu a fost cel care a făcut ca transportul prin București să se desfășoare în cele mai bune condiții. Fostul dictator a preluat proiectul implementat și în alte state și a făcut una dintre cele mai bune investiții- Metroul. Totuși, fostul președinte al României a avut numeroase obiecții referitor la transportul subteran, printre care și scările rulante. 

Nicolae Ceaușescu a fost cel care a creat transportul prin subteran, metroul cu care astăzi poți străbate Capitala de la un capăt la altul în doar câteva minute. Fostul dictator a avut numeroase obiecții la construirea acestuia, printre care a cerut că scările rulante să nu existe. Motivul a fost unul incredibil. 

Se pare că proiectul inițial prevederea două mari linii care să lege nordul cu sudul și estul cu vestul orașului, iar un inel circular de tunele să lege cele patru capate ale magistralelor. Proiectații i-au cerut dictatorului să achiziționeze și ”escaladoare” însă aceasta nu a înteles foarte bine termenul ori nu a fost atent: „Ce ne trebuie nouă excavatoare aici?”. Ceea ce nu știa, de fapt, era faptul că proiectații s-au referit la escaladoare, adică scările rulante. După ce i-au explicat termenul, Nicolae Ceaușescu a izbucnit argumentând că bucureștenii sunt grași oricum și au nevoie de mișcare, nu de scări rulante. 

Multe dintre scările rulante din stațiile de metrou din Capitală au fost montate mult mai târziu după construirea acestora. 

URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro