Ninge ca-n povești în România. Zona unde stratul de zăpadă a depășit 50 de centimetri / FOTO
Publicat pe 22.09.2022 la 15:15 Actualizat pe 22.09.2022 la 15:15
Ninge ca-n povești în România! Există o zonă unde stratul de zăpadă a depășit deja 50 de centimetri. Aici, traficul este restricționat din cauza zăpezii, a ceții, dar și a unor căderi de pietre pe carosabil. Iată despre ce loc al țării este vorba!
- Ninge în România!
- Aici, stratul de zăpadă a ajuns la 70 de centimetri
În această zonă unde ninge ca-n povești, traficul este restricționat, iar drumarii au intevenit cu utilaje pentru dezăpezire, dar și cu materiale antiderapante. Aici, stratul de zăpadă a ajuns la 70 de centimetri.
Ninge ca-n povești în România. Zona unde stratul de zăpadă a ajuns la 70 de centimetri
În Bâlea Lac ninge ca-n povești, iar stratul de zăpadă a ajuns la 70 de centimetri. Drumarii recomandă șoferilor care circulă în zonă să fie cât se poate de prudenți și să aibă autoturismele pregătite și echipate de iarnă.
Pe Transfăgărășan, salvamontiștii îi îndeamnă pe turiști să renunțe la turele lungi. De altfel, potrivit Salvamont Argeș, ninsoarea continuă și pe creasta Făgărașului, iar aici stratul de zăpadă a depășit 20 de centimetri, astfel că s-au format foarte repede și troiene de 60-70 de centimetri.
”Îndemnăm turiștii să renunțe la ture lungi cu zone expuse, pentru că în perioada aceasta e mult mai dificil de mers decât în timpul iernii. Pietrele și smocurile de iarbă sunt ascunse sub stratul subțire de zăpadă, făcând pășirea foarte nesigură și mărind riscul accidentărilor.
În cazul în care se vor face ture, evident este necesar tot echipamentul de iarnă și luarea în considerare a unor timpi MULT mai lungi pentru parcurgere. Nu uitați că la ora 19.30 e deja întuneric! Zăpada începe de la 1700 metri altitudine în acest moment...”, arată Salvamont Argeș.
Ce recomandă salvamontiștii
Și salvamontiștii din Sibiu atrag atenția tuturor turiștilor care ajung în zonă, având în vedere faptul că temperaturile sunt scăzute, iar intensificarea precipitațiilor din zona montană este crescută. Aceștia mai recomandă turiștilor să aibă grijă la starea vremii înainte de a porni la drum și să se echipeze corespunzător.
„Momentan la altitudini de 2.000 de metri există un strat consistent de zăpadă. La altitudini de peste 1600 de metri vă sfătuim să folosiți echipament adecvat sezonului de iarnă si să aveți în rucsac următoarele lucruri: o geacă împotriva vântului, o bluza calduroasa și o pelerină de ploaie, folie de supraviețuire, lanternă frontală, baterie externă pentru telefon sau sa economisiti bateria telefonului, o sticlă de apă și baton energizant”, spun salvamontiștii din Sibiu.
Citește și: Anunț ANM. Ninsorile și vremea răcoroasă revin în România. Care sunt zonele vizate din țară