Noaptea dintre ani, sărbătorită diferit. Ce fac alte popoare de Revelion
Publicat pe 31.12.2018 la 18:50 Actualizat pe 31.12.2018 la 18:50
Cum sărbătoresc românii, știe toată lumea. Deseori, cei ce aleg să plece peste hotare, se întorc în țară pentru a sărbători alături de familia trecerea în noul an, așa cum au fost crescuți. Nu toate popoarele sărbătoresc Revelionul ca românii. Unele țări consideră că noaptea dintre ani nu e numai un prilej de sărbătoare. Astfel, numeroase obiceiuri și tradiții care au ca scop alungarea spiritelor rele sau găsirea marii iubirii, au devenit tot mai cunoscute.
Cum sărbătoresc românii, știe toată lumea. Deseori, cei ce aleg să plece peste hotare, se întorc în țară pentru a sărbători alături de familia trecerea în noul an, așa cum au fost crescuți. Nu toate popoarele sărbătoresc Revelionul ca românii. Unele țări consideră că noaptea dintre ani nu e numai un prilej de sărbătoare. Astfel, numeroase obiceiuri și tradiții care au ca scop alungarea spiritelor rele sau găsirea marii iubirii, au devenit tot mai cunoscute.
În Danemarca, localnicii obișnuiesc să spargă farfurii la ușa vecinilor. Și nu prea a se răzbuna pentru zgomotul prea mare din decursul anului abia trecut, ci pentru a vedea ce familia va avea parte de noroc. Se spune că familia cu cele mai multe cioburi în fața ușii va fi cea mai norocoasă!
Mexicanii folosesc noaptea dintre ani pentru a comunica cu spiritele morților, după ce și-au scos bagajele afară și au agățat figurine în formă de oaie pe clanța ușii. Totul este legal, iar o sesiune de spiritism costă în jur de 15 dolari, potrivit informațiilor transmise în presă.
Pentru fetele singure din Irlanda, Revelionul reprezintă o modalitate de a-și întâlni marea dragoste. Ele așează vâsc sub pernă, își visează alesul și alungă spiritele rele. Politicienii consideră că vântul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul întregului stat. Astfel, dacă bate dinspre est, ei vor domina lumea politică din întreaga lume, iar dacă bate dinspre vest, va aduce prosperitate.
În Scoția, Anul Nou este numit "Hogmanay", iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Scoțienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbat brunet, care aduce un dar.
În Ecuador, fiecare familie are propria sperietoare umplută cu ziare și bucăți de lemn, pe care o arde în fața casei. Tradiția spune că astfel se distruge tot răul acumulat în cele 12 luni trecute, deschizând calea către fericire.
Locuitorii din Chile își sărbătoresc Anul Nou alături de rudele moarte. Porțile cimitirului se deschid la ora 23, iar localnicii sunt întâmpinați de muzică clasică. Cimitirul se transformă în locația unui adevărat festival.
În Japonia, în ziua de Anul Nou se scriu pe o hârtie visele și dorințele. Sunt organizate "petreceri de uitat anul" sau "Bonenkai", prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului pe cale să se încheie și se pregătesc pentru un nou început. Pe 31 decembrie, la miezul nopții, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împărți sake și pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunță trecerea în noul an. Pe 1 ianuarie, copiii primesc otoshidamas — mici cadouri cu bani înăuntru.
În Grecia o pâine specială numită "Vasilopita" este servită de Revelion. Un bănuț se ascunde în interiorul acesteia când se pune la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopții și cine primește bucata cu premiul va avea noroc în anul care vine.
Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopții de Revelion. Fiecare reprezintă o lună din anul ce urmează. În funcție de cât de dulce este, așa va fi și luna respectivă: mai bună sau mai dificilă. Pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-și strecura verigheta în cupa de șampanie și de a ciocni.
La Napoli, în Italia, de Anul Nou se aruncă pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier, vase, haine etc. ajung în stradă, spre nefericirea gunoierilor, care trebuie să treacă în timpul nopții pentru a face curățenie.
În Vietnam, Anul Nou este numit "Tet Nguyen Dan" sau mai simplu "Tet". Vietnamezii cred că un zeu stă în fiecare casă, iar în ziua de Anul Nou se duce la cer. Acolo, el spune cât de bun sau rău a fost fiecare membru al familiei în anul care a trecut. Zeul călătorește pe spatele unui crap, de aceea vietnamezii obișnuiesc ca de Anul Nou să cumpere un crap viu, căruia îi dau drumul în rău.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.O.