Noi cercetări în cazul tragediei din Zimnicea! Trei fete și-au pierdut viața într-un accident, iar singura supraviețuitoare va fi reaudiată
Publicat pe 29.05.2020 la 01:14 Actualizat pe 29.05.2020 la 01:14
Cazul în care trei tinere din județul Teleorman au murit în urma unui accident rutier va fi reanalizat iar declarațiile singurei supraviețuitoare sunt puse la îndoială chiar de către mama uneia dintre victime.
Cazul în care trei tinere din județul Teleorman au murit în urma unui accident rutier va fi reanalizat iar declarațiile singurei supraviețuitoare sunt puse la îndoială chiar de către mama uneia dintre victime.
Toate probele adunate la dosar sunt contestate de către mama uneia dintre fetele decedate. Cererea ei de recercetare a cazului a fost acceptată, motiv pentru care toate probele, declarațiile vor fi refăcute, la mai bine de doi ani de la teribilul accident.
Totul a avut loc în noaptea de 6 mai 2018, când patru fete din Zimnicea, județul Teleorman, se aflau într-un autoturism, venind de la un club din Bragadiru.
În timp ce se întorceau spre casă, fata care se afla la volan a ratat o curbă și, din cauza vitezei excesive, mașina a scăpat de sub control, intrând pe contrasens, lovindu-se de gardul unei ferme, răsturnându-se de cinci ori și aterizând pe plafon. Toate cele patru fete au fost zburate din mașină, doar una dintre ele mai fiind în viață la momentul venirii salvatorilor.
Paznicul fermei a auzit zgomotul și strigătele de ajutor. Niciuna dintre fete nu purta centura de siguranță la momentul impactului.
Fetele, cu vârste cuprinse între 17 și 20 de ani, se numeau Mădălina, Anita, Alexandra și Cristina, cea din urmă fiind și cea care a supraviețuit ca prin minune. Ea a declarat în fața anchetatorilor că Alexandra a fost cea care a condus, apăsând mult prea mult pedala de accelerație, acul acesteia opindu-se la 120-130 de km/oră.
„I-am spus de mai multe ori să meargă mai încet“, a spus Cristina anchetatorilor.
Alexandra avea carnet de conducere de doar patru luni, și fiind începătoare, o viteză excesivă a costat-o viața. Cristina a stat internată mai mult de trei săptâmâni și a necesitat recuperare ortopedică pe o perioadă de 120 de zile, însă viața nu i-a fost pusă în pericol.
Rezultatele necropsiei au arătat că două dintre victime, Alexandra și Anita, nu consumaseră alcool, însă Mădălina avea o alcoolemie de 0,40 grame/mie.
„În 5 mai am organizat cu mai mulţi colegi de clasă o întâlnire la Fântânele, iar Alexandra a băut două beri la 0.33 litri“, a mai povestit Cristina.
După impact, Cristina a încercat să le găsească pe prietenele ei, însă până la venirea salvatorilor cele trei fete au murit.
Mama Alexandrei pune la îndoială declarațiile Cristinei, spunând că fiica ei nu prezenta genul de fracturi pe care cineva care ar fi stat la volan le-ar fi suferit, spre deosebire de Mădălina.
„Este singura care prezintă «sindromul volanului», cu fracturi specifice în zona toracelui“, se specifică în plângerea Florinei Popa, mama Alexandrei.
Mama Mădălinei o apără pe fiica sa decedată, spunând: „Mama şoferiţei ne învinuieşte copilul că a fost la volan, că a avut două coaste rupte şi potrivit nu ştiu cărui tratat de medicină doar cine ocupă locul şoferului îşi poate rupe coastele... Dar să vedeţi ce leziuni a avut fiica dumneaei...“, plânge Maria Stemate, mama Mădălinei.
Magistraţii de la Judecătoria Zimnicea au aprobat cererea mamei Alexandrei restituind dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zimnicea şi cerând completarea urmăririi penale.
Tatăl Mădălinei nu mai are liniște
Părintele Mădălinei se declară neîmpăcat din acea noapte fatidică, considerând că fiica lui a mai trăit, însă tratamentul aplicat de salvatori a fost superficial, aceasta fiind cauza morții tinerei.
„Am întrebat medicul legist dacă fata mea a suferit în accident şi mi-a spus că da. Am întrebat cât a trăit după accident, 5-10 minute? Mi-a spus că a trăit mai mult“, povesteşte dărâmat tatăl Mădălinei.
A fost deschisă și o anchetă la Departamentulpentru Situații de Urgență din MAI, care a demonstrat că asistenta medicală ajunsă prima la locul accidentului nu a acționat conform protocolului, notând că a găsit victimele decedate, deși nu le acordase nici un prim-ajutor pentru a demonstra acest lucru. Conform normelor legale, numai un doctor cu drept de liberă practică poate declara decesul unei persoane.
„Supravieţuitoarea mi-a zis că erau 6 persoane în maşină, de aceea am pornit să le caut pe celelalte 2 posibile victime, care puteau fi în viaţă. Cele 3 erau decedate, fără funcţii vitale, aflate în poziţii vicioase. Am avut asupra mea monitorul şi guler cervical. Consider că n-am nicio vină din punct de vedere profesional, îndeplinindu-mi atribuţiunile de serviciu în condiiţile date“, a declarat asistenta Daniela Păun care şi-a dat seama dintr-o privire că fetele erau moarte, potrivit Adevărul.
Şoferul de pe Ambulanţă a contrazis-o însă, spunând că asistenta s-a dat jos din maşină cu mâinile goale şi nu a verificat semnele vitale ale fetelor. Gelu Stemate a fost reclamat de asistentă pentru hărţuire, dar dosarul a fost clasat.
Tatăl fetei mai spună că a adresat mai multe plângeri, înclusit Secretarului de Stat Raed Arafat.
„Am ajuns noi, ca persoane fizice, să facem mai multe cercetări decât organele abilitate. Nu ni s-a comunicat ora accidentului, nu au fost vizionate imaginile de pe camerele de supraveghere“, mai spune Gelu Stemate.
Și mai ciudat este că iubitul Mădălinei a declarat că la ora 02:02 a primit un apel de la fată, aceasta spunând doar „Alo, Nicu?”, urmat de o bubuitură puternică. Afect fapt pare imposibil pentru că, potrivit martorilor, accidentul a avut loc în jurul orei 01:30, iar la ora la care băiatul a fost sunat, Mădălina ar fi fost moartă deja.
Astfel, părnții și apropiații fetelor cer reanalizarea cazului, fiind siguri că s-au produs nereguli grave în gestionarea probelor.