Noi înşelătorii online! Zeci de mii de români au primit deja mesajul. Specialiștii oferă sfaturi pentru ca oamenii să nu fie păcăliți
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 30.10.2023 la 20:40
Actualizat pe 30.10.2023 la 20:40
În contextul războiului din Orientul Mijlociu, românii au devenit ţinta unor noi înşelătorii online. Zeci de mii de persoane ar fi primit deja un mesaj care ar avea ca scop o campanie de donaţii pentru cei răniți în conflictul din Fâşia Gaza şi Israel. Specialiştii de la Bitdifender atrag atenţia oamenilor. La ce trebuie să fie atenți ca să nu pice în capcană.
- Zeci de mii de români, ţinta unor noi înşelătorii online
- La ce trebuie să fie atenți ca să nu pice în capcană
- Sfaturile oferite de specialiști
Zeci de mii de mail-uri care ar avea ca scop o campanie de donaţii pentru cei răniți în conflictul din Fâşia Gaza şi Israel ar fi fost primite de români. Potrivit antena3.ro, prin intermediul acestor mesaje, oamenii erau rugaţi să doneze bani pentru mâncare, medicamente sau apă.
Zeci de mii de români, ţinta unor noi înşelătorii online
România se situează pe locul trei la numărul de atacuri cibernetice, scrie sursa menționată anterior. Cele mai multe astfel de înşelătorii online au loc în Rusia și în Suedia.
Pentru ca românii să nu pice în astfel de capcane, experţii de la Bitdefender au oferit câteva sfaturi. Cei care vor să ajute, sunt sfătuiți să doneze doar organizațiilor caritabile cu reputație. Este important ca oamenii să știe că organizațiile care solicită donații în cripto, transferuri bancare și carduri cadou reprezintă un puternic semnal de alarmă și trebuie evitate cu orice preț.
Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că, de o bună perioadă de timp, o mulțime de persoane cad pradă înșelăciunilor din mediul online.
Noua metodă prin care escrocii iau bani de la oameni
La jumătatea lunii octombrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ a informat că o femeie din Roman a fost înşelată pe Facebook. Potrivit informațiilor o persoană rămasă necunoscută i-a promis femeii acţiuni la Hidroelectrica, în schimbul sumei de 499 de euro.
La scurt timp după ce a realizat că e posibil să fi fost păcălită, iar banca la care avea contul i-a confirmat că tranzacţia este o fraudă, a mers și a făcut plângere la poliţie.
"Cu ocazia cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat faptul că la data de 10 octombrie, în timp ce persoana vătămată se afla la domiciliu şi utiliza o platforma de socializare, ar fi accesat o reclamă de tranzacţionare a companiei Hidroelectrica, fiind ulterior contactată de către o persoană necunoscută pe telefonul mobil.
Aceasta, fiind îndrumată telefonic de persoana respectivă, ar fi accesat o pagina de internet, introducându-şi datele de pe cardul bancar, autorizând astfel o plată în valoare de 499 de euro", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, Ramona Ciofu, a scris observatornews.ro.