Noi măsuri anunţate de Ludovic Orban pentru combaterea răspândirii coronavirusului

Noi măsuri anunţate de Ludovic Orban pentru combaterea răspândirii coronavirusului © Arhiva

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat marţi seara, în cadrul şedinţei de Guvern, o nouă serie de măsuri pentru a combate răspândirea coronavirusului în rândul populaţiei din întreaga ţară.

În cadrul şedinţei, Orban le-a cerut autorităţilor să mărească gradul de vigilenţă la toată punctele de intrare în ţară, dar şi în comunităţile locale. De asemenea, Orban le-a cerut românilor care se întorc în această perioadă în ţară să respecte toate regulile şi să se autoizoleze.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe, premierul a mai spus că la nivelul întregii ţării este nevoie de epidemiologi pentru ca anchetele epidemiologice să fie făcute în timp util.

"Trebuie să creștem determinarea în lupta contra coronavirusului și mai ales în luarea de măsuri de combatere, de anticipare și de asemenea să pregătim și analize de impact și în alte domenii. Va atrag atenția că în urmă deciziei autorităților italiene că toată Italia să fie în carantină, Italia este o zonă roșie. Trebuie să aveți mobilizare și să-i transmiteți comandantului Poliției de Frontieră să crească vigilența și în alte puncte de intrare în țară. 

Transmiteți Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență să crească capacitatea, după cum evoluează epidemia în alte țări, este probabil că în curând să trebuiască să instituim în prima fază izolarea la domiciliu, trebuie urmărit numărul de cazuri pe zone, astfel încât să informați Ministerul de Interne pentru a ști ce tipuri de măsuri să luăm pentru cei care vin din zone afectate. În plus, e o chestiune legată de izolarea la domiciliu. În afară de verificările făcute prin poliție, jandarmerie, ar trebui să responsabilizați reprezentanții autorităților locale, pentru respectarea izolării la domiciliu, pentru inventarierea familiilor care au nevoie de susținere pentru aprovizionarea cu mâncare și a persoanelor care pot beneficia de sprinjin, în condițiile legii. Să transmiteți că nu e o problema legată de buget, avem capacitatea de a susține din buget costurile pentru persoanele izolate la domiciliu.

Creșteți efectivele de medici implicați în anchetele epidemiologice. Avem epidemiologi care nu au locuri de muncă. Avem nevoie de epidemiologi ca de aer. Găsite soluții, semnate contracte de colaborare, trebuie implicate și alte categorii de medici, avem nevoie de creștere. [...] Pentru creșterea vitezei de derulare trebuie să le identifica, unele persoane sunt mai greu de identificat. Aici poliția trebuie să intervină imediat pentru localizarea persoanelor la domiciliu pentru a efectual anchetă epidemiologică la timp. Este necesară creșterea numărului de epidemiologi. Să îmi prezentați un plan", a spus Ludovic Orban. 

Totodată, premierul a ţinut să precizeze că sunt fonduri sufieciente pentru toţi cei care sunt izolaţi.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro