Noi măsuri privind șomajul tehnic vor fi adoptate, miercuri, de către Guvern
Publicat pe 15.04.2020 la 10:24 Actualizat pe 15.04.2020 la 10:25
Începând cu data de 1 aprilie, angajatorii au putut depunde cereri pentru somajul tehinic pentru a-și putea plăti angajații. Acum, la mai bine de o lună de la acea dată, Guvernul va adopta noi măsuri în ceea ce privește șomajul tehnic.
Începând cu data de 1 aprilie, angajatorii au putut depune cereri pentru somajul tehinic pentru a-și putea plăti angajații. Acum, la mai bine de o lună de la acea dată, Guvernul va adopta noi măsuri în ceea ce privește șomajul tehnic.
În ședința de miercuri, Guvernul urmează să aprobe noi măsuri legate de oferire șomajul tehnic pe perioada pandemiei de coronavirus. Prin noile măsuri și alte categorii de angajați vor putea beneficia de șomajul tehnic oferit de stat.
De astăzi, beneficiari ai șomajul tehnic ar putea fi și următoarele categorii:
-avocații
- impresarii artistici
- persoanele care realizează venituri din mai multe activităţi şi pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecţie socială pot beneficia de una singură, cea mai avantajoasă,
De asemenea, tot miercuri se va stabili prelungirea termenului de depunere a solicitărilor. Astfel, pentru categoriile deja știute care pot beneficia de șomaj tehnic termenul va fi de cinci zile, iar pentru noile categorii, termenul va fi de 10 zile lucrătoare.
Executivul va modifica prevederile privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate și va stabili măsuri pentru sprijinul proiectelor mari de cercetare în domeniul sănătăţii.
Totodată va fi depus un memorandum pentru a susține continuarea şi amplificarea campaniei asumate de conştientizare şi informare a populaţiei de către autorităţile publice asupra importanţei prevenţiei răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus.
Pe masa Guvernului în ședința de miercuri va fi pusă și rectificarea bugetară.
"De asemenea, la rectificarea bugetară vom creşte plafonul pentru creditele garantate de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar pentru investiţii pentru cât mai multe întreprinderi mici şi mijlocii care vor accesa aceste produse puse la dispoziţie de guvern, şi anume credite care sunt garantate şi cu dobândă subvenţionată, ca să se ştie exact despre ce e vorba", a spus premierul Orban, marți seara, într-o emisiune TV.