Noi modificări pentru clădirile cu risc seismic din România. Sunt vizați atât proprietarii, cât și chiriașii
Publicat pe 20.01.2024 la 17:44 Actualizat pe 20.01.2024 la 17:45
Este oficial! Au apărut noi reguli în privința clădirilor cu risc seismic din România. Aceste noi modificări care au loc destul de des, îi vizează atât pe proprietarii de locuințe, cât și pe chiriași. Iată ce schimbări au avut loc, de această dată!
- Reguli noi pentru clădirile cu risc seismic din România
- Modificările importante apărute
Noul An aduce schimbări majore și în rândul clădirilor. Au apărut noi reguli pentru locuințele cu risc seismic din România. De această dată sunt vizați atât proprietarii, cât și chiriașii.
Reguli noi pentru clădirile cu risc seismic din România
Au apărut noi reguli importante în legislația pentru locuințele care se află în clădiri care se află încadrate în clasa de Risc Seimisc 1.
În acest fel, începutul Noului An a venit cu multiple schimbări chiar și în rândul locuinţelor aflate în clădiri cu Risc Seismic 1. Ei bine, aceste apartamente nu mai pot fi închiriate de acum înainte. Astfel, actualele contracte de închiriere expiră la data de 5 februarie 2024.
Și asta nu este tot. Mai mult decât atât, lucrările de consolidare pot începe cu acordul a cel puțin 50% + 1 din numărul total de proprietari. Odată cu noile modificări, vor fi evitate situațiile în care unul sau mai mulți proprietari refuză consolidarea.
În prezent, 23.000 de clădiri din Bucureşti ar suferi avarii în cazul unui cutremur similar cu cel din 1977. Dintre acestea, aproximativ 3.000 de clădiri din România sunt încadrate în gradul 1 de risc seismic, dintre care majoritatea, în București.
Chiriașii din blocurile cu bulină roșie din București sunt nevoiți să evacueze locuințele
În momentul de față, peste 350 de clădiri din București sunt încadrate în clasa I de risc seismic, denumite popular blocuri cu bulină roșie.
Ei bine, potrivit actului normativ intrat în vigoare, chiriașii care locuiesc în aceste clădiri trebuie să elibereze apartamentele până la data de 5 februarie 2024, în timp ce proprietarii acestor imobile nu vor mai putea să închirieze aceste spații.
De asemenea, în caz contrar, cei care vor continua să închirieze apartamente în aceste clădiri riscă amenzi semnificative, între 5.000 și 10.000 de lei, conform noilor reglementări legislative.