Noi reguli pentru șoferii din România, începând de luni! Ce trebuie să facă ca să nu primească amendă
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 28.05.2023 la 14:16
Actualizat pe 28.05.2023 la 14:16
Se schimbă regulile în România! Șoferii vor fi nevoiți să respecte o nouă lege, astfel încât să nu fie amendați de polițiști. Aceasta intră în vigoare începând cu ziua de luni, 29 mai 2023. Chiar dacă mulți șoferi făceau acest lucru până acum, de mâine va fi interzis în țara noastră.
- Codul Rutier se schimbă în România
- Ce nu mai au voie să faci
Șoferii s-au obișnuit deja cu o mulțime de schimbări ale Codului Rutier. După ce s-au impus o nouă serie de reguli în ceea ce privește mașinile, acest lucru se întâmplă în continuare.
Conducătorii auto vor fi nevoiți să renunțe la o practică foarte des întâlnită, dacă nu vor să primească amenzi usturătoare. Dacă până acum era legal, începând de luni se schimbă regulile.
Noua regulă pe care trebuie să o respecte șoferii din România
Noile reguli au continuat să le fie transmise șoferilor de-a lungul zilelor. Dacă până acum a fost vorba despre condus, de această dată este vorba despre kilometrajul mașinii. Începând de mâine, șoferii nu mai au voie să modifice kilometrajul mașinii pe care o conduc.
Mai exact, este vorba despre Legea nr. 142 din 24 mai 2023, care prevede ca toate mașinile să aibă kilometri reali. Modificarea acestora va reprezenta, începând de mâine, o practică frauduloasă.
Această lege a apărut în Monitorul Oficial în data de 26 mai, iar din data de 29 mai va intra în vigoare și toată lumea va trebui să o respecte.
Ce amenzi riscă șoferii
La fel ca și în cazul altor reguli rutiere, șoferii riscă amenzi mari dacă vor să modifice, în mod ilegal, kilometrajul mașinii. În funcție de caz, amenzile vor fi cuprinse între minim 2.000 lei și 5.000 lei.
Însă, în alte cazuri, oamenii pot fi obligați să plătească sancțiuni chiar și cuprinse între 10.000 lei și 30.000 lei. Valoarea amenzii este stabilită în funcție de articolul încălcat din Codul Rutier.
Citește și: Atenție, șoferi! Se schimbă regulile de condus în Uniunea Europeană. Cum va arăta noua legislație