Noi taxe pentru șoferi. Ei nu vor mai avea acces în anumite zone ale marilor orașe
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 05.06.2023 la 11:22
Actualizat pe 05.06.2023 la 11:22
Șoferii vor avea de plătit o nouă taxă de drum, odată ce va intra în vigoare. Administrația locală va avea de delimitat zone unde calitatea aerului să fie crescută, astfel că posesorii de mașini care vor trece pe acolo, vor fi nevoiți să achite o taxă.
- Noi taxe pentru șoferii din România
- Ei nu vor mai avea acces în anumite zone ale marilor orașe
Șoferii români vor avea de plătit o nouă taxă pentru a avea voie să circule în anumite zone ale orașelor. În caz contrar, nu vei putea să circuli prin acele părți ale orașului.
O nouă taxă pentru șoferi
O nouă lege a fost oficializată cu privire la siguranța în trafic și reducerea poluării în marile orașe ale țării. Astfel, în următorii ani se vor stabili de către autorități zone cu emisii mai scăzute. Aici vor avea acces doar mașinile care respectă regulile privind nivelul de poluare, dar și cei care plătesc o taxă.
“În vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier și a îmbunătățirii calității aerului și sănătății populației se stabilesc zone cu nivel scăzut de emisii, denumite în continuare ZNSE”, se arată în legea 155/2023.
ZNSE este zona delimitată de autorități unde se instituie restricții sau plata unei taxe pentru accesul autovehiculelor. Se dorește îmbunătățirea calității aerului, având un nivel scăzut de emisii în marile orașe, precum București, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara.
Termenul este de cel mult doi ani, iar până în vara anului 2025 autoritățile ar trebuni să aibă marcate zonele cu nivel scăzut de emisii în aceste orașe.
Tipuri ale zonelor marcate
Zonele vor fi de două tipuri, conform administrației locale. Astfel vom avea:
ZNSE - aici se stabilesc tarife de acces, iar autoritatea locală va trebui să implementeze un mecanism prin care să asigure accesul controlat în interiorul lor.
ZNSE unde nu se stabilesc tarife de acces, doar reguli de acces, fără să existe un tarif. Aici nu se implementează mecanisme pentru accesul în interior, precum bariere, dar se asigură controlul. prin intermediul poliției locale.
Pentru a intra în zonele respective este nevoie de respectarea anumitor condiții, precum respectarea standardelor de emisii ale zonei, achitarea taxei aferentă a zonei sau exceptarea/scutirea de la plată.
CITEȘTE ȘI: Schimbarea kilometrajului la mașină se pedepsește! Ce riscă românii care apelează la astfel de trucuri