Noile mașini care vor avea drept de girofar în România. Decizia a fost adoptată astăzi
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 07.12.2022 la 21:41
Actualizat pe 07.12.2022 la 21:41
O nouă categorie de mașini vor putea să fie echipate cu girofare, în România. Decizia a fost adoptată astăzi, și a fost votată în unanimitate în Camera Deputaților. Iată care sunt noile autoturisme care vor avea dreptul să își monteze aceste semnale luminoase și auditive.
- Noua categorie de mașini care vor avea drept de girofar
- Legea a fost adoptată
Camera deputaților a adoptat o nouă lege, prin care îi permite unei noi categorii de autoturisme să își monteze girofar. Legea a fost votată în unanimitate, asta după ce inițiativa a fost depusă în Parlament încă din anul 2014. Acest lucru presupune o îmbunătățire a efectuării serviciilor față de oamenii aflați la nevoie.
Noua categorie de mașini care vor putea să aibă girofar
Parlamentul a adoptat o lege prin care le permite mașinilor care fac parte din serviciile publice Salvamont și Salvaspeo. Acest lucru prevede o îmbunătățire a serviciilor efectuate de salvatori, în cazul celor care au nevoie de acest lucru. Până în acest moment, mașinile care aparțin Salvamont nu erau dotate cu semnale luminoase.
În acest fel, echipajul care acționează în cazul Salvamont vor putea să ofere în condiții optime serviciile medicale și de ajutor, necesare în cazul unor oameni. Legea a fost votată de un număr de 249 de deputați care au văzut o necesitate din acest lucru.
”Mulțumim celor 249 de deputați care au votat astăzi si tuturor celor care ne-au susținut de-a lungul celor 8 ani acest demers și care au înțeles nu numai necesitatea acestui act normativ ci și anomalia existenta în funcționarea Serviciilor Salvamont. Prin actul normativ aprobat astăzi, practic, se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare și urgență medicală, coordonate administrativ de către Consiliile județene și locale, iar operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziționa, deține și utiliza legal autospeciale de intervenție și ambulanțe - dotate din fabricație și omologate cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, cu legislația care nominalizează instituțiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situații de urgență. In conformitate cu H.G. 77 din 2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, serviciile Salvamont, sunt instituții publice, organizate ca servicii publice de interes local sau județean, și desfășoară activitate de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți, salvare care, în conformitate cu art. 1 cuprinde căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical in caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Baremul minim de dotare al echipei Salvamont cu echipament și materiale pentru intervenție, salvare și transport al bolnavilor și turiștilor accidentați în zona montană”, acordă dreptul serviciilor Salvamont de a achiziționa și deține autospeciale de intervenție și ambulanțe, vehicule care sunt dotate din fabricație și omologare cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, acest lucru fiind deja realizat de structurile salvamont din țară, iar, în acest moment, prin Ministerul de Interne – Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, există în derulare un proiect prin care serviciile Salvamont vor fi dotate cu ambulanțe pentru transport pacienți cu caracteristici care să le permită intervenția în teren montan. Salvamont Romania, preocupare permanentă pentru asigurarea celor mai bune servicii de salvare montană”, este mesajul transmis de Salvamont România.
Citește și: Veste proastă pentru români. Cât va fi impozitul pentru clădiri și mașini în 2023