Noul protocol în caz de deces din cauza virusului COVID-19! Ce a hotărât Ministerul Sănătății
Publicat pe 14.04.2020 la 23:00 Actualizat pe 14.04.2020 la 23:00
Un nou ordin privind protocolul celor decedați din cauza coronavirusului a fost emis de Ministerul Sănătății. Acesta prevede nou acțiuni asupra trupurilor neînsuflețite ale victimelor răpuse de virus.
Un nou ordin privind protocolul celor decedați din cauza coronavirusului a fost emis de Ministerul Sănătății. Acesta prevede nou acțiuni asupra trupurilor neînsuflețite ale victimelor răpuse de virus.
Așadar, cadavrele celor infectați nu se mai îmbălsămează, corpurile fiind transportate în saci dubli, iar pacienții infectați vor avea brățări de identificare.
Au fost emise și noi măsuri cu privire la înmormântare și la ceea ce ar trebui să facă rudele celor decedați, dar și angajații firmelor de pompe funebre.
Din cauza faptului că pacienții care mor infectați cu COVID-19 sunt încă purtători de virus, o manipulare deficitară a cadavrelor poate duce la îmbolnăviri masive. Pe acest considerent a fost emis noul protocol care prevede ce îndatoriri au cei care iau contact cu persoanele moarte de coronavirus.
Dacă o persoană infectată cu virusul COVID-19 moare în timpul internării în spital, autopsia acesteia nu mai este necesară, consderându-se că decesul a survenit pe baza infectării.
„În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării se confirmă diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară. Autopsia este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase”, se arată în noul protocol, potrivit hotnews.ro.
De asemenea, protocolul prevede o măsură prin care pacienții bolnavi de coronavirus o să poarte brățări de identificare, pe care se va trece numele și prenumele persoanei respective.
"Pe perioada epidemiei, pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV2 vor primi brăţară de identificare cu numele şi prenumele, completate lizibil şi verificate în baza documentului de identitate", se mai arată în protocol.
Noile măsuri prevăzute în caz de deces din cauza coronavirusului
Mai mult decât atât, rudele persoanelor decedate vor primi vestea morții prin telefon. Dacă acestea locuiesc la mai puțin de 100 de km de spitalul în care s-a produs decesul, în 24 de ore de la deces trebuie să ridice corpul neînsuflețit. Dacă însă, rudele locuiesc la mai mult de 100 de km, acestea pot lua cadavrul în termen de 48 de ore de la decesul bolnavului.
În această prevedere se mai arată că nu orice membru al familiei poate ridica trupul pacientului mort, ci doar persoanele care nu se află în carantină sau izolare instituționalizată.
Și în ceea ce privește certificatul de deces s-au produs schimbări, el fiind completat și eliberat de către medicul de familie sau de medicul care l-a avut sub observație pe pacient până la momentul decesului. Acest protocol se aplică și pentru persoanele care mor în timp ce se află în carantină la izolare, aflate în evidența Direcțiilor de Sănătate Publică sau a altor instituții statale. În aceste cazuri, certificatul este eliberat de către medicul de familie, pe baza fișei medicale a pacientului defunct.
O altă măsură prevăzută în protocol se referă la transportarea cadavrelor în saci impermeabili dubli. Corpul nu va mai fi îmbălsămat, excepție fiind persoanele cu leziuni posttraumatice. Corpurile vor fi dezinfectate cu substanțe biocide pe bază de formol sub formă de soluție pulverizată.
Personalul care manipulează cadavrul, îmbrăcămintea sau obiectele posibil contaminate ale pacientului vor purta obligatoriu echipamente de protecție.
Și rudele celor decedați au anumite obligații în ceea ce privește înmormântarea pacientului. Aceștia vor beneficia de echipamente de protecție pe toată durata identificării bolnavului, formate din halat de unică folosință, botoși, mască facială și mănuși. Doar două persoane pot vedea cadavrul, dar numai după ce se echipează adecvat.
Totodată, potrivit Protocolului emis de Ministerul Sănătății, înhumarea sau incinerarea persoanelor moarte trebuie să se efectueze cât mai curând posibil de la data decesului și neapărat cu sicriul sigilat.
Aparținătorii pacientului sau autoritățile publice care se ocupă de cazurile sociale sunt resposabili de procurarea sicriului în care urmează a fi introdus cadavrul.