O nouă epidemie ar putea acapara România. Ce spun specialiștii despre virusul Zika
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 13.04.2022 la 13:21
Actualizat pe 13.04.2022 la 13:21
O nouă epidemie ar putea da peste cap situația din România. Situația este din ce în ce mai tensionată, mai ales în condițiile în care pandemia de coronavirus pare să se reîntoarcă la noi în țară. Iată ce este virusul Zika și ce spun specialiștii despre acest virus cât se poate de periculos!
- Pe cine afectează virusul Zika
- Cum se manifestă
- Care sunt simptomele
Specialiștii au tras un semnal de alarmă, spunând că țara noastră este dispusă la o epidemie cu virusul Zika.
O nouă epidemie ar putea acapara România
Pe de altă parte, acum ceva timp, reprezentanții OMS au spus că nu există informații sau dovezi conform cărora noul coronavirus poate fi transmis de țânțari, așadar este o delimitare destul de clară între Zika și COVID.
„Până la această dată nu există informații sau dovezi care să sugereze că noul coronavirus poate fi transmis de țânțari. Coronavirus este un virus respirator care se transmite prin picăturile împrăștiate de o persoană infectată care tușește sau strănută, prin salivă sau prin suflarea nasului”, au transmis reprezentanții OMS acum ceva vreme.
Femeile care sunt infectate cu virusul Zika în timpul sarcinii au un risc crescut de avort spontan. Infecția cu virusul Zika în timpul sarcinii crește, de asemenea, riscul de malformații congenitale grave la sugari.
De asemenea, din nefericire, poate fi vorba și despre o afecțiune a creierului potențial fatală numită microcefalie, pentru femeile însărcinate care sunt infectate cu acest virus.
Ce este, de fapt, virusul Zika
Virusul Zika (ZEE-kuh) este cel mai adesea răspândit la oameni prin înțepăturile de țânțari, în principal în zonele tropicale și subtropicale ale lumii. Majoritatea persoanelor infectate cu virusul Zika nu au simptome ușoare.
Cu toate acestea, simptomele pot fi următoarele: febră ușoară, erupții cutanate și dureri musculare. În cazuri rare, virusul Zika poate provoca complicații ale creierului sau ale sistemului nervos, cum ar fi sindromul Guillain-Barre.
Infecția cu virusul Zika se mai numește și Zika, febră Zika sau boala cu virus Zika. Cercetătorii lucrează la un vaccin împotriva virusului Zika. Deocamdată, cel mai bun mod de a preveni infecția este evitarea mușcăturilor de țânțari.