O nouă metodă de fraudă prin intermediul rețelelor de socializare. Nu trebuie să deschizi acest mesaj: "Vă rugăm să..."
Publicat pe 11.05.2022 la 18:04 Actualizat pe 11.05.2022 la 18:04
Pe zi ce trece apar tot mai multe metode de escrocherie pe Internet, astfel că numeroși utilizatori ai rețelelor de socializare se află în pericol! Datele personale sau conturile bancare pot fi accesate într-o singură secundă, asta dacă cazi în plasa acestor metode de fraudă. Iată care este mesajul pe care nu trebuie să-l deschizi!
- Noua metodă de fraudă pe Internet
- Nu trebuie să deschizi acest mesaj
Dacă în urmă cu câteva zile, escrocheriile se făceau printr-un simplu mesaj pe telefon, astăzi, lucrurile s-au schimbat radical, așa că sfera s-a extins destul de mult, motiv pentru care au intervenit și autoritățile.
Noua metodă de fraudă pe Internet
Tot mai multe persoane au primit zilele acestea mesaj pe telefon sau pe WhatsApp în care li se spune că au fost selectați pentru angajare. Ei bine, aceste mesaj nu este altceva decât o fraudă, prin care escrocii de pe Internet intră în posesia datelor personale.
Acum, nu doar pe WhatsApp se desfăcțoară această escrocherie, ci și pe Telegram, astfel că Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a venit recent cu un anunț de ultim moment și de asemenea un avertisment.
”Utilizatori din România continuă să fie vizați de mesaje cu oferte false de angajare, special create de infractorii cibernetici. Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicații de mesagerie. Dacă la începutul lunii martie numeroși utilizatori din România raportau către Directorat mesaje care redirecționau potențialele victime către o conversație pe WhatsApp, în ultimele zile aplicația de mesagerie preferată de atacatori este Telegram, așa cum se poate observa din imaginea atașată.
De obicei, infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți', la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori”, avertizează DNSC.
Ce se întâmplă dacă ai accesat deja link-ul
Ei bine, dacă cumva ai accesat link-ul și ai introdus datele personale, este timpul să te deconectezi și să schimbi cât mai repede parolele la toate conturile de socializare pe care le ai, astfel că doar așa poți preveni un posibil furt de identitate, cât și sume importante de bani.
De asemenea, pentru a nu mai repeta o astfel de greșeală în viitor este bine să te informezi despre astfel de acțiuni din surse sigure, iar atunci când accesezi asemenea link-uri să verifici dacă într-adevăr tu ai aplicat pentru un job, cum este de data aceasta, în mesajul trimis de escrocii din mediul online.
CITEȘTE ȘI: Acces Direct. Bărbat de 82 de ani, escrocat cu 800.000 de lei. A dat bani unei fundații false