O nouă taxă pentru cei care au mașini și imobile scumpe! Ce obligații au proprietarii
Publicat pe 17.01.2024 la 10:35 Actualizat pe 17.01.2024 la 10:35
Vești proaste pentru o anumită categorie de români! A fost introdusă o nouă taxă pentru persoanele care dețin mașini și imobile scumpe. Iată ce obligații au proprietarii în anul 2024!
- Taxă nouă pentru persoanele care dețin mașini și imobile scumpe
- Obligațiile pe care proprietarii le au
O nouă taxă pentru cei care au mașini și imobile scumpe
Pentru anul 2024 se preconizează o creștere a mai multor taxe și impozite. Pe parcursul următorilor 5 ani, guvernul introduce o taxă suplimentară pentru autoturismele și proprietățile imobiliare cu valoare ridicată, obligând proprietarii să completeze și să depună o declarație la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, a fost introdusă o nouă taxă, denumită „taxa pe lux”, care trebuie achitată pentru proprietățile rezidențiale și autoturismele cu prețuri ridicate. Astfel, se aplică o rată de 0,3% pentru suma care depășește 2,5 milioane de lei în cazul proprietăților imobiliare, echivalentă cu aproximativ 500.000 de euro, și 375.000 de lei sau 75.000 de euro pentru mașini.
Legea 296/2023, adoptată la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, a introdus în Codul Fiscal un nou titlu, instituind un impozit special pentru bunurile imobile și mobile cu valoare mare. În vederea implementării „taxei pe lux”, Fiscul trebuie să dezvolte un model și conținut specific pentru declarația care va fi folosită în aceste circumstanțe.
Conform adevărul.ro, ANAF a propus un proiect de ordin prin care să fie reglementate aspectele referitoare la declarația pentru taxa pe lux.
Ce spune noua lege
În conformitate cu prevederile Legii 296/2023, impozitul special se va aplica începând cu anul viitor pentru casele și mașinile de lux, după cum urmează:
-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, dețin în proprietate sau în proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (~500.000 de euro);
-persoanele fizice și juridice care dețin în proprietate autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală care depășește 375.000 de lei (~75.000 de euro). Impozitul este datorat pe o perioadă de cinci ani, începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată, pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Pentru persoanele care au încheiat deja procesul de predare-acceptare al autoturismului, taxa se plătește proporțional pentru perioada rămasă până la împlinirea celor cinci ani de la acea dată.
În schimb, pentru cei care vor efectua predarea-acceptarea autoturismului în viitor, taxa este datorată pe o perioadă de cinci ani începând din anul fiscal al predării-acceptării.