O tânără cu nanism de 24 de kg din București a adus pe lume o fetiță. Aceasta este îngrijorată de starea bebelușului și cere ajutor
Publicat pe 19.08.2021 la 14:30 Actualizat pe 19.08.2021 la 14:30
O tânără cu nanism de 24 de kg și 1,2 metri înălțime, a adus pe lume o fetiță. Medicii au fost uimiți de cazul fetei și se tem ca afecțiunea acesteia să nu fie transmisă bebelușului, iar pentru a știi cu certitudine acest lucru e nevoie de analize speciale destul de costisitoare care nu se fac în România.
- O tânără cu nanism de 24 de kg a devenit mamă
- Fata este îngrijorată de starea bebelușului
Situație rar întâlnită la Spitalul Universitar din București. Ramona Ionică, fata diagnosticată cu nanism care are greutatea de 24 de kg și înălțimea de 1,2 metri, a devenit mamă pentru prima dată. În data de 5 august, tânăra a fost transferată de urgență cu salvarea de la maternitatea din Pitești către Spitalul Universitar din Capitală. Medicii au preluat-o cu o stare destul de gravă, aceasta avea insuficiență respiratorie severă.
,,Nu mai puteam respira, pentru că ea creștea în burtică, iar corpul meu era foarte mic. Le-am spus că mă doare foarte tare burta, că nu pot să respir. Am ajuns aici aproape inconștientă, nu mai știam nimic de mine, nu mai puteam respira. Aici m-au anesteziat cu totul și m-au băgat în sala de operație”, a povestit tânăra.
Ramona a fost diagnosticată cu nanism și alte complicații precum deformare severă la nivelul toracelui și a coloanei vertebrale, cifoză, dar și scolioză. De aceea în copilărie medicii nu îi dădeau prea multe șanse de supraviețuire, dar iată că aceasta a luptat și a supraviețuit. Tânăra a mărturisit că singura ei dorință este ca fetița să nu îi moștenească boala.
,,Ea e sufletul și viața mea. Nu vreau să pățească nimic. Îmi doresc foarte mult ca atunci când va fi mare să fie doctoriță și să salveze multe vieți, așa cum mi-a salvat și mie viața doamna doctor”, a declarat Ramona.
Mama de 24 de kg cere ajutor oamenilor
Pentru a vedea cu certitudine dacă copilul moștenește problemele de sănătate ale mamei lui este nevoie de un test genetic complex care costă 3500 de euro, suma de care mama nu dispune. Acest test se numește WGS și poate fi prelucrat în București, iar ulterior va fi trimis în Germania pentru rezultatul final.
”Vreau să fiu ajutată să pot face testul ăsta, ca ea să nu pățească nimic. Am zis Doamne Iisuse dacă tu mi l-ai dăruit și mi l-ai dăruit cu un scop, o să merg, chiar dacă o să mor, nu o să renunț la ea”, a spus tânăra.
Medicii spun că fetița poate avea șanse la o viață normală, dar asta numai după ce se vor finaliza testele necesare, astfel dacă boala mamei se transmite către copil să se poată interveni la timp cu măsurile de prevenție.
,,Are o șansă să fie un adult normal, dar numai știind ce gene moşteneşte. Pentru a putea înțelege ce se întâmplă asupra fetiței, e nevoie de teste complexe, astfel încât, dacă va moșteni forma cea mai severă a mamei, încă de când e copil, în creștere, să se poată lua măsurile de prevenție”, a explicat Dr. Monica Cârstoiu - șef Clinica Ginecologie SUUB.