Opt eleve, filmate în timp ce inhalează „funny gas”. Ce este, de fapt, această substanță răspândită în rândul tinerilor

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 11.09.2023 la 21:33
Actualizat pe 11.09.2023 la 21:33
Opt eleve din Craiova au fost filmate în timp ce inhalau un gaz ilariant. Cunoscut și sub numele de „funny gas” el poate produce numeroase efecte adverse pentru organism.
- Opt eleve, filmate în timp ce inhalează „funny gas”
- Cât de toxică este substanța pentru tineri
Opt eleve au fost filmate în timp ce inhalau „funny gas” chiar în prima zi de școală, în Craiova. Ce este, de fapt, substanța tot mai des întâlnită la adolescenți.
Ce este „funny gas”
Incidentele nu au întărziat să apară încă din prima zi de școală. Opt eleve au fost filmate în timp ce inhalau gaz ilariant, el având denumirea de „funny gas”. Ele se aflau în spatele unei clădiri, în curtea unei școli din Craiova.
În ultima perioadă sunt tot mai mulți tineri care recurg la consumul de substanțe psihoactive. Agenţia Naţională Antidrog trage un semnal de arată și îi atenționează pe părinți să fie mai atenți cu adolescenții lor. ”Funny gas” este protoxid de azot din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv cu ajutorul căreia se degajă în interiorul său.
Gazul ilariant este cunoscut printre tineri și sub denumirea de „funny gas”. Este un sedativ incolor și inodor, iar de cele mai multe ori este utilizat în domeniul medical, alături de alte medicamente, în special ca anestezic. Ea se poate regăsi și în domeniul alimentar, fiind folosit la prepararea unor creme, cum este frișca. Inhalarea este interzisă, având mai mult reacții adverse.
Printre reacțiile adverse pe care le poate avea inhalarea de gaz se numără: transpirația excesivă, greață, vărsături, halucinații, pierderi de memorie, încetinirea timpului de reacție a corpului sau distorsiuni ale sunetului. Efectele pot fi amplificate dacă gazul inhalat este combinat cu alcool sau timpul inhalării a fost rapid. Dacă simptomele după inhalare sunt asemenea unei reacții alergice, se recomandă controlul unui medic.
Ce recomandă Agenţia Naţională Antidrog
Agenţia Naţională Antidrog a făcut mai multe recomandări pentru părinți. Cele mai importante aspecte sunt comunicarea și relația pe care o au cu adolescentul. Cu cât îi cunosc mai bine prietenii și mediul în care își petrece timpul, cu atât mai mult îl pot ajuta în cazul în care i se poate întâmpla ceva.
Totodată, se pot stabili un set de reguli de comportament care urmează să fie acceptate de adolescent, altfel se pot aplica consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.