Ora de vară 2020. România dă astăzi ceasurile înainte

Ora de vară 2020. România dă astăzi ceasurile înainte © Pixabay

În noaptea dintre 28 și 29 martie, România trece oficial la ora de vară. Așadar, la trecerea dintre sâmbătă și duminică, românii vor da ceasurile cu o oră înainte, ora 3.00 devenind astfel ora 4.00.

Ca în fiecare an, românii dau ceasurile cu o oră înainte, pentru a face trecerea la ora de vară. Acest lucru se întâmplă în fiecare ultimă duminică din an, care în 2020 este marcată de data de 29 martie.

De ce se trece la ora de vară

Ora de vară există pentru ca oamenii să se poată folosi de lumina soarelui cât mai mult posibil, pentru a favoriza efectuarea principalelor activități umane, cât mai mult posibil, pe lumină naturală. Astfel, se economisește energia electrică.

Ora de vară a fost pentru prima oară propusă în 1895, de către entomologul George Vernon Hudson, originar din Noua Zeelandă. Un total de 110 țări din întreaga lumi folosesc acest sistem, singura țară europeană care nu se folosește de acesta fiind Islanda. Rusia, care a început să foloseacă ora de vară în 1981, a renunțat după 20 de ani la sistem, pe motiv că stresa cetățenii.

Aceasta este și concluzia la care a ajuns Parlamentul European, care a votat, în 2019, eliminarea obligativității trecerii la ora de vară pentru statele din UE. Astfel, fiecare stat membru va trebui să decidă, până în 2021, dacă va păstra actualul sistem sau dacă va renunța la schmbarea orei.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro