Orașul din România în care se cultivă roșiile negre. De ce este recomandat consumul acestor tomate și ce beneficii are pentru sănătate
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 15.10.2022 la 18:17
Actualizat pe 15.10.2022 la 18:17
Puțini sunt cei care știu că în România există un loc unde se cultivă tomatele negre. Acest soi de roșii a fost creat de un cercetător român în urmă cu 7-8 ani și se spune despre aceste roșii negre că au o mulțime de beneficii pentru sănătate.
- Orașul din România în care se cultivă roșiile negre
- De ce este recomandat consumul acestor tomate
- Ce beneficii are pentru sănătate
În urmă cu mai bine de șapte ani, un cercetător român a creat un soi de tomată cu pigment negru. Potrivit specialiștilor, aceste roșii negre au extrem de multe beneficii pentru sănătate, iar antocianii, pigmentul din sucul plantelor care dă florilor, fructelor și frunzelor culoarea, ar avea proprietăți anticancerigene.
Orașul din România în care se cultivă roșiile negre
În Buzău se găsesc roșiile negre care nu au un interior lemnos, spre deosebire de multe alte tipuri de tomate care se găsesc pe piaţă.
De mai mulți ani, în Buzău, aceste roșii negre sunt cultivate, însă pe un lot experimental. Așa cum menționam și anterior, aceste tomate sunt bogate în antociani, pigmenți care le dau această culoare și pe care îi întâlnim şi în struguri, afine sau varza roșie.
Beneficiile consumului de roșii negre
- scade riscul apariției bolilor de inimă;
- previn cancerul;
"Deși peste ocean acum se prezintă ca o realizare de mare succes a unor soiuri, a unor hibrizi, dar modificați genetici, care arată așa, noi avem soi stabilizat genetic care poate fi înmulțit ca cel obținut prin transgeneză.
Dacă era creat cu 20 de ani în urmă, nu avea succes. Acum, însă, are succes, pentru că, atât românii, dar nu numai, au început să prindă curaj să încerce și alte legume, și alte specii, și sigur au început să fi deschiși la nou", a mai spus Costel Vânătoru – Director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, potrivit aceleiași surse menționate anterior.
Citește și: Când se pun roșiile sau bulionul în ciorbă. Greșeala pe care o fac multe gospodine