Ore de liniște la bloc. Ce pot păți în 2019 locatarii care dau găuri și ascultă muzică
Publicat pe 05.04.2019 la 10:54 Actualizat pe 05.04.2019 la 12:27
Se îngroașă treaba pentru cei care nu respectă orele de liniște de la bloc. Gălăgioșii care își deranjează vecinii riscă niște amenzi usturătoare, dacă nu respectă intervalele prevăzute de lege.
Se îngroașă treaba pentru cei care nu respectă orele de liniște de la bloc. Gălăgioșii care își deranjează vecinii riscă niște amenzi usturătoare, dacă nu respectă intervalele prevăzute de lege.
Dacă dai cu bormașina, cu aspiratorul, asculți muzică sau pur și simplu faci gălăgie, riști să scoți din buzunar 1.500 de lei.
Care sunt orele de liniște la bloc
Potrivit legii, sancțiunile le sunt aplicate celor care nu respectă intervalele 22.00 – 08.00 și 13.00 – 14.00, perioade în care zgomotele sunt interzise.
Nu doar locatarii sunt vizați, ci și patronii de localuri care dau frâu liber „destrăbălării”.
„(…) Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, se arată în legislație.
Cum sunt aplicate sancțiunile
Dacă faci zgomot după ora 22.00, poți primi o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. În cazul localurilor, dacă zgomotul continuă, va fi nevoie de intervenția Poliției, care poate întrerupe activitatea pentru cel puțin 10 zile și cel mult o lună.
Mai mult, în cazul blocurilor, polițiștii vor fi dotați cu aparate de măsurare a decibelilor, pentru a stabili exact nivelul zgomotului. Orice depășește 35 de decibeli poate fi pedepsit cu amendă.
„Să ne gândim în felul următor. Atunci când vorbim normal fiecare voce produce în jur de 60, 63 de decibeli. În clipa când vorbim mai tare sunt 66 iar atunci când ţipăm am înregistrat şi valori mai mari. Este ca şi când cineva vorbeşte tare lângă dumneavoastră încontinuu”, a explicat un inginer de sunet.
A.P.